Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice
« nazaj

Porodnišnica Ljubljana praznuje 30 let

09. oktober 2017

Veliko se je spremenilo
V 30. letih se je veliko stvari spremenilo, čudež rojstva pa ostaja. Skrajšale so se ležalne dobe, uvedli so nove diagnostične in terapevtske metode, spreminjajo in obnavljamo prostore. Zmanjšali so hospitalni del in povečali število ambulantnih prostorov. Trenutno obnavljajo Enoto za intenzivno nego zelo bolnih nosečnic in porodnic po carskih rezih in po težkih porodih. V naslednjem letu želijo povečati EINT, saj je število novorojenčkov, ki ob kvalitetni oskrbi lahko preživijo, vse večje. In to zato, ker naše znanje napreduje, in ker so zdravniki in sestre zelo predani pacientom in zelo požrtvovalni.

Za vso državo in za Ljubljano
Ljubljanska porodnišnica je osrednja slovenska porodnišnica in zdravstveni center, ki ima izjemen pomen za državo. V njej namreč spremljajo in zdravijo najbolj bolne in ogrožene nosečnice, porodnice in novorojenčke iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine. Na leto jih sprejmejo več kot 1.300. Približno od 120 do 130 nosečnic napotijo zaradi nujnih stanj, ki ogrožajo življenje nosečnice ali novorojenčka. Bodočega novorojenčka, če je njegovo zdravje po porodu ogroženo, še v maternici pripeljejo v center, kjer bo imel po porodu najboljšo oskrbo. Hkrati pa je Porodnišnica Ljubljana tudi ljubljanska mestna porodnišnica.

Znanstveno - raziskovalna in pedagoška tradicija
Porodnišnica Ljubljana je evropsko priznana porodnišnica z dolgo tradicijo tudi na znanstveno - raziskovalnem in pedagoškem področju. Oblikujejo priporočila na področju babištva, porodništva in neonatologije, vzgajajo mlade zdravnike, babice in medicinske sestre, izobražujejo bodoče starše. V letu 2016 so bili zelo uspešni in so v pomembnih tujih revijah objavili kar 23 člankov. Kot nagrado za raziskovalno delo jim je Vlada Republike Slovenije leta 2016 podarila najsodobnejši UZ aparat.

Porodnišnica, ki nikoli ne spi
V porodnišnici, ki nikoli ne spi, imajo na leto približno 6.000 porodov, od tega približno 700 prezgodnjih porodov in 200 zelo prezgodnjih porodov. Zelo prezgodnji porodi se zgodijo pred 32. tednom nosečnosti, ko so novorojenčki še posebej ogroženi. V letu 2016 se je v Sloveniji rodilo 86 živih otrok, težkih manj kot kilogram, od tega 70 v Ljubljani. 66 izmed njih je bilo po zdravljenju na intenzivni enoti odpuščenih domov.
Seveda je porodnišnica Ljubljana namenjena tudi z zdravim nosečnicam in porodnicam, katerim želijo omogočiti čim bolj fiziološki porod in dober začetek novega življenjskega obdobja.

300 redno zaposlenih
V porodnišnici je okoli 300 redno zaposlenih. Poleg 6000 porodov opravijo veliko ambulantnega dela, več kot 12.000 UZ pregledov, do 13.000 pregledov v sprejemni ambulanti, 4.000 pregledov v ambulanti za ogrožene nosečnice, 1.100 v dnevnem centru, na oddelek za bolne nosečnice pa 2.300 oseb letno. Na Enoti za intenzivno nego in terapijo (EINT) letno zdravijo 650 otrok. Večinoma so to nedonošenčki, oziroma »najmanjši borci za življenje«. Najmanjši so veliki komaj toliko kot dlan.

Slovesnost na Ljubljanskem gradu
30 letnico so praznovali na Ljubljanskem gradu pod častnim pokroviteljstvom ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ob tem so se pomnili vseh predhodnikov in se zahvalili vsem, ki so imeli pomembno vlogo pri izgradnji nove porodnišnice in vsem, ki sopostavili trdne temelje za sodobno in varno porodništvo ter neonatologijo.
Za 30. rojstni dan so si zaposleni v porodnišnici zaželeli, da bi se porodnišnica še naprej dobro razvijala, da bi jim bili njihovi dosežki še naprej v ponos, predvsem pa, da bi še naprej dobro služili našim mladim državljanom.

30_obletnica_nove_stavbe_porodnisnice_ljubljana.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priznanja so prejeli:

- prim. dr. Vasilij Matko Cerar, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, za izjemen doprinos k izgradnji in začetku delovanja nove porodnišnice Ljubljana ter za pomemben prispevek k strokovnemu razvoju perinatologije.
- dr. Jelka Zupan, dr. med, specialistka pediatrije, za izjemen doprinos k izgradnji in začetku delovanja nove porodnišnice Ljubljana ter za pomemben prispevek pri strokovnem razvoju perinatologije.
- dr. Janez Babnik, dr. med., specialist pediater, prvi in dolgoletni vodja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov v novi porodnišnici Ljubljana, za izjemen doprinos k izgradnji in začetku delovanja nove porodnišnice Ljubljana ter za pomemben strokovni prispevek pri razvoju neonatologije.
- Hedvika Škraban, višja medicinska sestra, prva in dolgoletna glavna medicinska sestra nove porodnišnice Ljubljana, za izjemen doprinos k izgradnji in začetku delovanja nove porodnišnice Ljubljana ter za strokovni razvoj na področju babištva in zdravstvene nege.
- Nuša Kerševan, za doprinos k izgradnji in začetku delovanja nove porodnišnice Ljubljana.
-  prof. dr. Živa Novak Antolič, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, prva in dolgoletna predstojnica nove porodnišnice Ljubljana, za izjemen doprinos k začetku delovanja nove porodnišnice Ljubljana ter za pomemben strokovni prispevek pri razvoju perinatologije.
- Dragica Zelinka, dipl. m. s., prva in dolgoletna glavna medicinska sestra Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov v novi porodnišnici Ljubljana, za izjemen doprinos k začetku delovanja nove porodnišnice Ljubljana, zlasti Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov ter za strokovni razvoj na področju nege novorojenčkov.

Predsednik Vlade RS, dr. Miro Cerar in ministrica za zdravje RS, Milojka Kolar Celarc, sta ob tej priložnosti povedala, da je Vlada RS zagotovila dodatna sredstva v višini 2.202.100,00 EUR za izboljšanje pogojev izvajanja dejavnosti intenzivne nege in terapije za najbolj kritične novorojence s celotne Slovenije. V porodnišnici Ljubljana bomo tako pridobili štiri nova mesta za intenzivno terapijo novorojencev z vso potrebno opremo. Po prenovi bo omogočena večja varnost za naše najmlajše in najmanjše nedonošenčke, ki jih je vse več.Save

Save

Save

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.