Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice
« nazaj

Lutkovno gledališče Maribor v novo sezono s šestimi premierami

13. junij 2018

Kaj bo na sporedu Lutkovnega gledališča Maribor  v sezoni 2018/2019, ki jo je oblikovala direktorica in umetniška vodja LGM Katarina Klančnik Kocutar? Iz zgodb, ki nas čakajo, in tistih, ki ostajajo v repertoarju, se bo izvilo sporočilo o sobivanju in sodelovanju, o neizogibni povezanosti ljudi, živali, okolja, preteklosti in prihodnosti.

Sezono odpira predstava Kako zorijo ježevci (5+), z večernico nagrajene zgodbe Petra Svetine, ki jo bo režiral Bojan Labovič, avtor likovne podobe bo odlični Damjan Stepančič. V nenavadnem svetu, kjer sobivajo ježevci, lenivci, gorilež, mravljinec, golob pismonoša in mnogi drugi, se dogajajo na videz vsakdanje, a prav posebne prigode. Drobne duhovite in deloma že prav filozofske razprave nenavadnih živalskih likov, bodo zabavale vse generacije gledalcev.

V Cankarjevem letu bo nastala uprizoritev Moj lajf (9+), v sodelovanju z Založbo Škratreljc, po stripu Moj lajf avtorja besedila Boštjana Gorenca in ilustratorke Tanje Komadina iz niza del z naslovom Cankar v stripu. Režiser predstave bo Sebastijan Horvat. Skozi več kratkih zgodb iz Cankarjevega dela Moje življenje bomo spremljali Cankarja kot fantiča, predstava pa bo namenjena njegovim sodobnim vrstnikom, drugi in tretji triadi osnovnošolcev, srednješolcem, pa tudi vsem starejšim, saj Cankarjevo življenje in delo ostajata neizčrpen vir za razmisleke in umetniške odzive.

Čarovnik barv (3+) Arnolda Lobela je tretja predstava sezone, ki bo nastala v koprodukciji z Lutkarsko organizacijo LOFT iz Zagreba, v režiji Morane Dolenc. Skozi čarobno igro barv bo predstava opozorila na pomembno resnico, da samo kolaž različnosti ustvarja harmonijo v življenju in med ljudmi.

Na 80. rojstni dan pravljičarke Svetlane Makarovič, brez katere si sveta dobrih zgodb ne predstavljamo, bo na oder bo postavljen Netopir Kazimir (3+), v režiji Matjaža Latina. Predstava govori o radovednosti, ki poganja svet. Netopir Kazimir je tak nemiren duh, ki se ves čas sprašuje o vsem, tudi o tem, »ali so netopirji krilate miši ali mišji ptiči«. Človeškim mladičkom bo Kazimir gotovo blizu, saj sami nenehno zastavljajo številna vprašanja, veliki pa se bomo spomnili na čase, ko ni bilo nič samoumevno, pač pa je bil vsak dan znova čudenje.

lgm_sezona_1819.jpg

Najbolj znano Kettejevo pravljico postavljamo na oder ob 110. obletnici pisateljeve smrti. Predstava Šivilja in škarjice (3+) bo v režiji Tatjane Peršuh oživela čudežne škarjice hrustalke, ki pomagajo dobri Bogdanki in uničijo bogastvo slabe grajske gospe. Klasična zgodba o večnem sobivanju dobrote in hudobije, kjer pa, kot se v pravljicah spodobi, zmaga dobro.

Zadnja predstava sezone pa se poklanja še enemu velikemu pisatelju, Lojzetu Kovačiču. Ob 90. obletnici rojstva Kovačiča predstavljamo kot lutkarja in avtorja zgodb za otroke. Bil je zelo blizu sodobnemu lutkovnemu razmišljanju in občutenju. Dva žeblja postaneta črna možička, gospodka s klobuki, ki se sukata in priklanjata vrh okna, odsev svetlikanja vaze na mizi pa so oči volka. V take vrste narobe svetovih se vloge zamenjajo: predmeti ravnajo z ljudmi tako kot ljudje s predmeti. Predstava Možiček žebljiček (3+) v režiji Jelene Sitar Cvetko in v koprodukciji s Hišo otrok in umetnosti.

V sezoni 2018/2019 v Lutkovnem gledališču ohranjajo bogat nabor kulturno-vzgojnih programov, gledalcem pa ponujajo prenovljene abonmaje: abonma Žogica (3+), abonma Zverinica (5+) in abonma za odrasle Jozefina (15+).

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.