Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice
« nazaj

Izšla je posebna izdaja Nosečnost 2019!

03. junij 2019


Izšla je nova posebna izdaja revije Moj malček - Nosečnost 2019. V reviji Nosečnost je vrsta zanimivih člankov o tednih pričakovanja, zdravju in počutju nosečnice, o pripravah na porod in porodu, pa tudi o tem, kaj prihod novega družinskega člana pomeni za partnerja in še kaj.  

Revija Nosečnost je za samo 3,90 EUR že na voljo pri vašem prodajalcu časopisov in v večjih marketih na oddelku s časopisi po vsej Sloveniji.

Iz vsebine revije Nosečnost 2019:

Ali že kaj brca?

Trenutek, ko začuti, da se je otrok, ki ga nosi, prvič premaknil, je eden tistih trenutkov, ki se nosečnice najbolj dotaknejo. Njen trebušček je še razmeroma majhen in čeprav se verjetno počuti slabo, se še ne počuti zelo nosečo. Prvi otrokov premik je zato prvo veliko soočenje z novo realnostjo – res je, tu je, otrok prihaja! Modra črtica na testu nosečnosti govori razumu, prvi premik pa srcu. Če ste noseči prvič, se gotovo sprašujete, kako boste čutili prve premike, kakšen je ta občutek. Brez skrbi, vedeli boste!

Duševne spremembe v nosečnosti
V nosečnosti, na porodu in po njem se ne spremeni le žensko telo, zgodijo se tudi psihološke spremembe. Kaj lahko pričakujete? Na lažji ali težji prehod v materinstvo vpliva vrsta dejavnikov, na primer življenjske okoliščine bodočih staršev, socialno okolje, okoliščine zanositve. Nanj vpliva tudi raven podpore, ki jo ženska dobi od partnerja in družine, zdravje nosečnice, zdravje plodu, ki ga nosi..., pa tudi materine izkušnje iz primarne družine, nerešeni notranji konflikti, izgube in travme.
.

Nosečnost poleti
Poletje ima za nosečnico veliko dobrih strani, so pa tudi slabe. Na primer vročina, ki jo teže prenaša, močni sončni žarki, dehidracija, otekanje udov... Na kaj naj pazite in kako naj si pomagate, da vam bo laže? V vročini se zadržujte v hladnih stavbah. Ven se odpravite zgodaj zjutraj in zvečer. V gozdu je praviloma bolj hladno kot v odprtem parku. Oblecite se v lahke naravne materiale, oblačila širokih udobnih krojev in v odprte natikače. Pazite, da redno in dovolj pijete, čeprav morda ne čutite žeje.

Naravno proti slabosti

Kako preprečiti strije?
Zaradi hitrega raztezanja kože nastanka nosečniških strij včasih ni mogoče v celoti preprečiti, vsekakor pa je treba kožo posebej negovati, še preden se pojavijo. Najbolje bo, če vsaj od začetka drugega trimesečja kožo dvakrat dnevno negujete s primernim oljem ali kremo proti strijam. Namenska olja za nego kože izboljšujejo prožnost kože in s tem zmanjšujejo tveganje za nastanek nosečniških strij, pa tudi kasneje pomagajo izboljšati videz strij in neenakomerne polti.

Hrana za odpornost

Tega nočem poslušati!

Nosečnico boli hrbteni
ca

Bolečine v križu nastanejo zaradi drugačne telesne drže, ki je posledica naraščanja teže maternice. Nosečnice so videti, kot da bi tiščale trebuh ven. Pa ga ne – večja maternica pritiska na trebušno steno, vsebina trebuha pa se pomakne naprej. Ledveni del hrbtenice se močneje upogne, mišičje na trebuhu se raztegne, kar povzroči napetost mišic, s katerimi vzdržujemo ravnotežje. Zato nosečnico bolijo ne le mišice na trebuhu in v križu, ampak tudi v prsnem in vratnem predelu hrbtenice.

Nosečniške težave

Kateri športi v nosečnosti?
Vsaka nosečnica bi se morala dovolj gibati, ker potrebuje zdravo in močno telo. Gibanje je pomembno za njeno počutje in za njeno zdravje, da ji bo lažje na porodu. Kako in koliko naj bi se gibali, ko pa ste vedno bolj okrogli in okorni? Vsi športi na srečo niso prepovedani. Še naprej lahko plešete, zmerno igrate tenis, hodite, tečete... Ne smete pa se preveč zadihati ali utruditi. Ko se zadihate, je namreč motena oskrba kisika za zarodek. Vaš tek naj bo sedaj bolj umirjen, podoben hitri hoji. Tudi telovadite lahko, a ne kakorkoli.

12 nasvetov proti slabosti


Sproščanje nosečnice

Spolnost v nosečnosti
Nič nenavadnega ni, če žensko na začetku nosečnosti mine želja pa spolnosti. Splošno slabo počutje in neizmerna utrujenost ne prispevata k razmišljanju o seksu. Na začetku nosečnosti se mora celoten ženski organizem krepko spremeniti. Povejte partnerju, kako se počutite. Marsikateri moški namreč misli, da je odrinjen na račun otroka, da ga partnerka ne želi več, ker je od njega »dobila«, kar je želela. Povejte mu, da se sedaj počutite slabo, da pa bo bolje že čez nekaj mesecev. Nikar pa ne mislite, da ste se dolžni ljubiti brez poželenja.

Medenična vstava

Poželenje po sladkem
V nosečnosti lahko nenadoma začutite poželenje po torticah, kolačkih, poticah, piškotih, čokoladnih pralinih, makronih, sladoledu, po tem, da bi kar z žlico zajemali iz lončka s čokoladnim namazom, po kruhu, na debelo namazanem z marmelado.... kar se vam ni zgodilo že od otroštva dalje. V normalnih okoliščinah bi se gladko uprli takšnim željam, v nosečnosti pa upiranje postane težko. Za povrh vas morda spodbuja misel, da si sedaj lahko privoščite več hrane. Toda sladkor v posladkih vam sploh ni v korist, otroku, ki ga nosite, pa škodi že celo zmeren vnos sladkorja.

Abdominalna dekompresija

Bo porod v drugo lažji?
Ob prvem porodu vaše telo še ni vedelo, kaj se mu dogaja. Prvič je izkusilo popadke, rahljanje vezi in odpiranje porodne poti. Zdaj ima »spomin« na ta dogodek že shranjen, zato se bo odzivalo hitreje in bolj učinkovito. Odpiranje porodne poti bo potekalo hitreje, hitrejša pa bo tudi tretja faza poroda. Zakaj? Ker imajo porodnice v drugo močnejše in učinkovitejše popadke. Toda to, da lahko pričakujete hitrejši porod, še ne pomeni, da bo drugi porod enak prvemu. Vsak porod je zgodba zase!

Bo deček ali deklica?

Kako spodbuditi tvorbo mleka?

Ali materinska ljubezen obstaja?
Navezovanje poteka med materjo in otrokom, pa tudi med očetom in otrokom. Navezovanje se prične že takoj po otrokovem rojstvu, ko vam ga prvič položijo v naročje in se mu zagledate v oči. Nekateri starši začutijo že kar takoj neizmerno ljubezen, ki jih preplavi v trenutku. Drugi svojo ljubezen gradijo postopoma. Kako je torej z materinsko (očetovsko) ljubeznijo? Nam je prirojena, je že vgrajena v nas ali je odvisna od človekove osebnosti? Ta vprašanja že dolgo mučijo strokovnjake.

"Resnice" o nosečnosti

Prihajajo nova imena
Po dveh in pol desetletjih vladavin kratkih imen pa se sedaj moda obrača povsod po Evropi. V modo prihajajo imena, ki imajo veliko črk, pa tudi izgovorljiva niso prav lahko. Statistiki se čudijo, saj marsikje po Evropi že sto let niso imeli na prvih mestih po priljubljenosti imen, ki bi bila daljša od sedmih črk. Starši pa pravijo, da so jim dolga imena všeč, ker so drugačna, ker jih lahko navežejo na tradicijo in tudi zato, ker omogočajo veliko klicnih imen, tako da bo otrok lahko sam izbiral, kako hoče, da ga kličejo.

Horoskop - Kakšen bo otrok?

Revija Nosečnost je za samo 3,90 EUR že na voljo pri vašem prodajalcu časopisov in v večjih marketih na oddelku s časopisi po vsej Sloveniji.

nosecnost_2019_468px.jpg

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.