Žarnica, ti loviš! - Šaljivke in zafrkljivke - Domače branje

Uredila Tihana Kurtin Jeraj, izbor Igor Saksida

Knjiga je še nerabljena!

O knjigi:
Knjiga Žarnica, ti loviš! prinaša pred otroke in vas kot njihove sogovornike (mentorje branja) izbor igrivih besedil, od otroške ljudske poezije do klasičnih in sodobnih pesnic in pesnikov. V teh pesmih se igra izraža kot tema in način oblikovanja besedilne stvarnosti: besede in besedne zveze v njih so oblikovane presenetljivo, vzbujajo bralčevo začudenje, željo po raziskovanju jezikovnih možnosti slovenščine.

Pesmi v tej knjigi same po sebi zahtevajo pogovor o temah, ki se nam morda zdijo problemske, tabujske, neprimerne – a se jih je vendarle treba lotevati tako v šoli kot doma. Spodbujanju pogovora so namenjena tudi vprašanja in bralne naloge ob besedilih. Sestavljene so tako, da razvijajo bralne zmožnosti na različnih ravneh, namenjene so manj in bolj zmožnim bralcem prvega triletja, pač glede na razred, ki ga obiskujejo, ali raven razvitosti branja in zmožnosti izražanja o prebranem.

Na prvi ravni boste našli vprašanja, povezana z doživljanjem oblikovanosti jezika, besedilnih podrobnosti ali domišljijskih podob. Na drugi so vprašanja sklepanja: zajemajo spodbujanje razlage osrednjih besed ali besednih zvez, povezanih s sporočilnostjo pesmi. Na tretji ravni so naloge za nadgradnjo besedila, ki bralca spodbujajo, da besedilo razume po svoje – in ga, če zmore, poustvari, se pogovori s sobralcem o kaki vznemirljivi misli. Nato lahko še prisluhne nenavadnemu zvenu tujega jezika, naslovu pesniške zbirke, se seznani z zanimivimi književnimi motivi … Vse te raznovrstne naloge spodbujajo bralno motivacijo in pogovor o prebranem.

Avtor izbora in spremnega didaktičnega gradiva: dr. Igor Saksida

Založba MK, 2017
Trda vezava, 69 strani
Mere: 20,5 x 26 cm
ISBN: 9789610135593

 

v košarico
Namesto: 22,95 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 18,00 €

Ne spreglejte

Anja in Nik: Prvič v šoli

Glavna junaka Anja in Nik v sedmih prikupnih ilustriranih zgodbah spoznavata, kako je v šoli. Dobra ideja za darilo prvošolčkom!

v košarico
Cena: 12,90 €

Velika skrivnost

Sedem kratkih zgodb o deklici Natki in njenih prijateljih. Primerne so že za najmlajše otroke.

v košarico
Cena: 10,80 €

Zgodbe iz predpasnika

Hudomušne in poučne zgodbe iz babičinega predpasnika, ki jim zlahka sledijo tudi najmlajši otroci.

v košarico
Cena: 10,80 €

Kam greš, Pika?

Kratke zgodbe s sličicami. Zelo primerna tudi za predšolske otroke, ki bodo ob njej spoznavali prve črke.

v košarico
Cena: 10,80 €

Lonček Pikapolonica

Keramični lonček z ljubko podobo Pikapolonice, lika iz revije za otroke Pikapolonica, je primeren za čaj, belo kavo...
 

v košarico
Cena: 5,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.