O dušici majceni, ki ni smela v nebesa- Fran Milčinski

Fran Milčinski, ilustratracije Peter Škerl

Knjiga je nerabljena!

O knjigi:
Človeška usoda ujeta v tankočutno, pravljično pripoved. S posluhom za trpljenje slehernika in polno življenjskih modrosti. Pripovedka o upanju , boju za obstoj in odrešitev. Pretresljivo, presenetljivo aktualno in neskončno čarobno. Na pot jo pospremijo tankočutni likovni doprinos akademskega ilustratorja Petra Škerla.

O Franu Milčinskiem:
Rojen je bil v Ložu na Notranjskem, kjer je oče, po rodu Čeh, služboval kot davkar. Čez štiri leta se je družina preselila v Ljubljano. Po končani gimnaziji se je Fran leta 1885 vpisal na pravno fakulteto dunajskega vseučilišča. Kot pravnik je dobil službo na sodišču v Ljubljani in deset let ni napisal nič leposlovnega. Ko je leta 1900 po dolgem času objavil prvi podlistek, je bil le-ta dobro sprejet, kar mu je dalo zagon za nova pisanja. V istem času je postal upravitelj Deželnega gledališča v Ljubljani; dolžnosti intendanta je opravljal dve leti.
Snov za pisarije je v obilju najdeval v sodnih razpravah. Ptički brez gnezda so se denimo porajali v času, ko je bil sodnik za mladinsko varstvo in prestopništvo. Funkcija je bila edinstvena novost v sodnem sistemu tedanje avstro-ogrske monarhije, za vpeljavo katere je imel zasluge prav Milčinski.

Vzgoja štirih lastnih otrok ga je pripravila do dela s pravljicami. Borno ponudbo tedanjega knjižnega trga se je odločil izboljšati z izborom in priredbo slovenskih pravljic.
V novi državi je začel pod psevdonimom Fridolin Žolna pisati satirične črtice o aktualnem dogajanju. Fr. Ž. »je bil človek naših neurejenih razmer, zelo pomanjkljivo izobražen, toda nabasano poln neprebavljivih novinarskih gesel in fraz, vtikajoč se z naivno važnostjo v vsa javna vprašanja in vedno naklonjen sprejeti svoj delež iz katerega koli korita«, je Fran Milčinski zapisal v Življenjepisu mojega peresa (1930).
Leta 1925 se je upokojil in postal odvetnik. Z začetkom oddajanja Radia Ljubljana – oktobra 1928 – se je začel v etru pojavljati kot pripovedovalec


Kot je zapisal v Življenjepisu mojega peresa, so bili njegovi najljubši pisatelji Dickens, Dostojevski in Twain. K slednjemu je le pridal: »(...) sem pričel pisati svoje šaljive reči, preden sem tudi le vrstico čital od Marka Twaina – da ne bo kdo dejal, da sem ga prepisoval«.

Založba MK, 2017
Trda vezava, 24 strani
Mere: 17,0 x 17,0 cm
ISBN: 9789612745325

v košarico
Namesto: 12,95 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 10,00 €

Ne spreglejte

Zlata ptica in druge slovenske pravljice, CD za otroke

Slovenske ljudske pravljice Zlata ptica, Pastirček, O povodnem možu in Palček pripovedujeta odlična dramska igralca Boris Ostan in Nataša Tič Ralijan.

v košarico
Cena: 8,00 €

Lonček Pikapolonica

Keramični lonček z ljubko podobo Pikapolonice, lika iz revije za otroke Pikapolonica, je primeren za čaj, belo kavo...
 

v košarico
Cena: 5,00 €

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time za dečke, ki imajo radi nogomet in za deklice, ki jim je všeč rolanje, petje in ples.
 

v košarico
Namesto: 25,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.