Po vodi, po suhem in počez: Potepanja od Barkovelj do Škednja

Evelina Umek

Knjiga je nerabljena!

O knjigi:
Med sproščenim potepanjem mladih prijateljev po tržaški okolici odkrijemo naravne in kulturne znamenitosti tega prostora. Izvedeli bomo, kdo so bile lepe Vide, kdo je bil dinozaver Antonio, kaj je majenca ... spoznali pa bomo tudi besedne umetnike s tega zahodnega roba slovenskega ozemlja ter zgodbe in legende, ki se v tem prostoru širijo. Ozemlje od Barkovelj do Štivana vse tja do Doline, Boljunca in Škednja, kjer sta bila stoletja v stiku slovanski in romanski svet, bo zaživelo v čisto novi luči.

Knjigo sestavljajo tri večja poglavja, ki so geografsko določena: od Barkovelj do Štivana; od Nabrežine do Bazovice; od Repna do Brega. Vezno pripovedno besedilo nas uvede v cilj in namen izleta junakov, dopolnjujejo ga podrobnejše poglobitve zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitosti kraja. V posebnih okvirčkih se omenjajo pisatelji in pesniki s tistega območja; objavljeni so krajši odlomki iz njihovih literarnih del.

V prvem poglavju – od Barkovelj do Štivana – je govor o tržaški obali in odnosu Slovencev do morja, o aleksandrinkah, o vasi Barkovlje in šavornantih, o Miramarskem gradu, o ribiškem muzeju v Križu, o lovu na tune in čupah, o Devinu, Beli dami in slovarju Alasie da Sommaripa, o paleontološkem najdišču in dinozavru Antoniu, o Štivanu in Argonavtih.

V drugem poglavju – od Nabrežine do Bazovice – spoznamo tržaško železniško postajo in cesarja Franca Jožefa, avstro-ogrsko pokolapišče v Nabrežini, pesnika Iga Grudna, progo Južne železnice, openski tramvaj in Obelisk na Opčinah, opensko strelišče, kjer so leta 1941 usmrtili štiri protifašiste, obsojene na drugem tržaškemn procesu, spomenik bazoviškm junakom, kraške kale, jamo velikanko pri Briščikih, kraške jame, značilnosti kraškega teritorija in burje, spoznamo osmice (kraške vinotoče), vinogradništvo in sirarstvo na kraškem območju med Slovenci v Italiji.

V tretjem delu – od Repna do Brega – najprej obiščemo znamenito romarsko cerkev na Repentabru, kamor so se nekoč domačini zatekali pred Turki, izvemo o turških vpadih in janičarjih, spoznamo kraško hišo, romarsko cerkev v Ricmanjah in verski spor z začetka 19. stoletja, tamkajšnji etnografski muzehj, vasi Boljunec (kjer poteka običaj lučenja) in Dolina (kjer vsako leto oživijo praznik pomladi majenco), spoznamo tudi oljkarsvo v tržaškem Bregu, škedenjske krušarce ter naravne lepote doline Glinščice.
Knjiga je bogata s podatki, hkrati pa ponuja čudovit vpogled v življenje slovenske skupnosti v Italiji.

Založba Mladika Trst, 2022
Mehka vezava, 128 strani
Mere: 21,0 x 26,0 cm
ISBN: 9788873423218

v košarico
Namesto: 26,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 14,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.