Kapitalizem in svoboda

Milton Friedman

Knjiga je še nerabljena!

O knjigi:
Lahko zaupamo obljubam države, ne da bi se izognili grožnji, ki jo ta predstavlja za svobodo posameznika? Milton Friedman nas v tem klasičnem delu seznanja z nekaterimi ugotovitvami svoje izjemno vplivne ekonomske filozofije, v kateri je konkurenčni kapitalizem obenem orodje za doseganje ekonomske svobode in nujen pogoj za politično svobodo.

Njegovi pogledi se zrcalijo v berljivi knjigi, ki je bila v angleščini prodana v več kot pol milijona izvodov, prevedena v osemnajst jezikov in ki s časom pridobiva vedno večji pomen.

Friedman bo v sedanjem trenutku zanimiv tako za ekonomiste kot investitorje. Prvi bodo v njegovem delu spoznali preveliko reguliranost današnjih razvitih gospodarstev, ki je še posebej izražena v Sloveniji. Med drugim se sistematično loteva državnega intervencionizma in monopolov, tako na prodajnem trgu kot trgu delovne sile.

Investitorji bodo knjigo vzeli v roke zato, ker je Friedman idejni oče sedanjega šefa ameriških Zveznih rezerv Bena Bernankeja. V enem od svojih poglavij se posveča monetarni politiki in ponuja konkretne predloge za njeno vodenje tudi v sedanjih kriznih časih. Ker je slednja bistvena za gibanje borznih tečajev, bodo Friedmanova spoznanja dragocena tudi za borzne vlagatelje.

Odlomek:
Svoboden človek ne bo niti spraševal, kaj lahko zanj stori država niti, kaj lahko on stori za državo. Raje bo vprašal, »kaj lahko jaz in moji rojaki storimo s pomočjo države«, kar bi nam pomagalo zmanjšati individualna bremena, dosegati številne skupne cilje in predvsem, varovati našo svobodo? Temu vprašanju bo dodal še dodatno: Kako nadzorovati državo, katero soustvarjamo, pred tem da postane Frankenstein, ki lahko ogrozi prav tisto svobodo zaradi ščitenja katere smo jo ustanovili? Svoboda je redka in občutljiva rastlina. Razum nam pravi in zgodovina potrjuje, da je največja grožnja svobodi koncentracija moči. Država je nujna za zaščito naše svobode in instrument s katerim lahko našo svobodo uveljavljamo; vendar koncentracija politične moči tudi predstavlja grožnjo svobodi. Čeprav ljudje, ki pridejo do moči imajo sprva dobre namene in niso nagnjeni h korupciji, pa posedovanje moči človeka tako prevzame, da se povsem spremeni ...

Založba Soleco D.O.O., 2011
Mehka vezava, 193 strani
Mere: 13 x 20,2 cm
ISBN: 9789619109588

 

v košarico
Namesto: 19,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 10,00 €

Ne spreglejte

Otroške narodne pesmi - s karaokami, CD za otroke

Otroške narodne pesmi, ki jih otroci najprej poslušajo, nato pa ob glasbeni spremljavi zapojejo še sami.

v košarico
Cena: 8,00 €

Zapestnica proti slabosti Sea-band

Zapestnica proti slabosti Sea-band je namenjena nosečnicam, pa tudi otrokom. Povsem naravno in brez stranskih učinkov deluje proti slabosti. Učinkuje takoj.

v košarico
Namesto: 15,21 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,00 €

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time za dečke, ki imajo radi nogomet in za deklice, ki jim je všeč rolanje, petje in ples.
 

v košarico
Namesto: 25,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.