Človek o psu - pes o človeku

Anej Sam, Neža Maurer et al.

Knjiga je še nerabljena!

O knjigi:
Knjiga o celovitem prežemanju človek-pes začne z ganljivimi primeri iz novejše zgodovine, ki so torej dokumentirani, o potrebi psa, da skrbi za človeškega prijatelja (pes je v vojnem viharju prehodijo 500 km in našel gospodarja; pes je hodil vsak dan, ob isti uri, in tako štirinajst let, do smrti, na železniško postajo čakat človeškega prijatelja; pes iz ognja rešil otroka …). V istem poglavju so enako ganljivi primeri iz zgodovine, ki zvenijo mitično, lahko pa bi, če jih primerjamo z dokumentiranimi, bili resnični. Umetniške stvaritve – literarna in likovna dela od antike do naših časov – ki jih vsebuje to poglavje, pričajo o čudežnem prepletanju človeka in psa.

Že to poglavje – urednik ga je poimenoval: Dramatično-resnično-mitično-večno – je organska celota, ki jo prvič srečujemo v obravnavi odnosa človek-pes.

V drugem poglavju – Bitnogled stroke – so o prežemanju človeka in psa govorili strokovnjaki; povedali so vse, kar je treba vedeti, s preprostim, vsem dojemljivim besednjakom. Tudi temu poglavju, ki v osnovi ni nič novega, smo s posebnim uredniškim pristopom zagotovili originalnost: K sodelovanju smo povabili strokovnjake, ki nimajo interesnih motivov za določene razlage odnosa človek-pes. Njihove strokovne razlage pa osvetljujejo do sedaj zamegljene dele tega področja, zaradi česar bo nekatere nedotakljive avtoritete doletel glavobol.

Posebej pretresljivo in očiščujoče je poglavje Sij in beda odnosa človek-pes. V polni jasnosti so pokazani visoki moralni liki in obrezdušeni razkrojevalci človečnosti na tem področju; krvavenje redkih posameznikov, da bi nam vsem bilo lepše in vlačugarski triki države ter razvpitih »živalovarstvenikov«; posamezniki (z imeni in priimki), ki so zmožni preseliti se v bitje psa in živeti njegovo usodo, in družbeni odličniki, ki pošastno zlorabljajo ta čista bitja.

Opogumljajoče in povsem originalno je poglavje Sveti smisel posvajanja. Objavljamo pričevanja 22 posvojiteljev zavrženih psov, torej tistih, ki so bili obsojeni na umiranje na obroke. Posvojitelji so znane osebnosti in »navadni« ljudje, pričevanja pa so dramatična in onežujoča.

Poglavje Drobtinice svojskosti prinaša odzive avtorja na stanja, v katerih se vsake nekaj časa znajde nešteto psov s svojim človeškim prijateljem. Gre pa za stanja, ki jih večina ima za običajna, redek posameznik, ki se je zmožen vživeti v bitje psa in začutiti tisto, kar čuti pes, pa zaznamuje bolečo krivico, napačen akord v harmoniji sfer. Vsi zadovoljni, le pes in ta redki opazovalec pa krvavita. Tudi to poglavje je povsem nov pristop v obravnavi odnosa človek-pes.

V poglavju Svetovni oder resnice smo objavili lepe misli, večne resnice o prežemanju človeka in psa.

Zadnje poglavje Gospod in pes (naslov je izposojen od Thomasa Manna) s številnimi fotografijami znanih osebnosti s psom, časti na svojstven način plemenitečo blagost prežemanja človeka in psa. Enost vseobstoječega.

Avtorji: Anej Sam, Marko Marulić, Ivan Cankar, Viktor Hugo, Neža Maurer, Vinko Möderndorfer, Benjamin Gracer, Pero Kvesić, Reymont St. Vladislav, Lord Bayron, dr. Maksimilijana Marinšek, prof. dr. Erik Tetičkovič, prof. dr. Zlatko Pavlica, mag. Mojca Bandur Križanec, dr. Zalka Drglin, prof. dr. Božidar Debenjak, Sebastjana Klepec, Tanja Ribič, Franci Škrinjar, Vera Bobič, Silva Jamnik, Maja Štefanec, Tina Potočnik, Toni Kapušin, Petra Kek, Violeta Tomič, Simona Vodopivec, Zvezdana Mlakar, Violeta Smakaj, Nuša Skala, Vildana Kralj, Nataša Smolič, Karmen Sušnik, Dušan Polanec, Eneja Anamarija Sparowitz, Martina Marušič.

Založba Društvo Jasa, 2016
Trda vezava, 233 strani
Mere: 24×25 cm
ISBN 9789619357835

 

v košarico
Namesto: 28,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 20,00 €

Ne spreglejte

Otroške narodne pesmi - s karaokami, CD za otroke

Otroške narodne pesmi, ki jih otroci najprej poslušajo, nato pa ob glasbeni spremljavi zapojejo še sami.

v košarico
Cena: 8,00 €

Zapestnica proti slabosti Sea-band

Zapestnica proti slabosti Sea-band je namenjena nosečnicam, pa tudi otrokom. Povsem naravno in brez stranskih učinkov deluje proti slabosti. Učinkuje takoj.

v košarico
Namesto: 15,21 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,00 €

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time za dečke, ki imajo radi nogomet in za deklice, ki jim je všeč rolanje, petje in ples.
 

v košarico
Namesto: 25,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.