Slovenske pravljičarke (1848-1918) in evropska tradicija od trubaduric do pravljičark

Jack Zipes, Milena Mileva Blažić, Kasilda Bedenk

Knjiga je nerabljena!

O knjigi:
Monografija sestoji iz treh delov. Prvega in drugega uvajata prispevka ameriškega znanstvenika, literarnega zgodovinarja in germanista Jacka Zipesa z Univerze v Minnesoti, ki se ukvarja z zgodovino in analizo evropskih pravljic in ženskih literarnih likov.

V prvem delu Evropski prostor obravnavamo in predstavljamo evropski kontekst – trubadurice, precioze in pravljičarke, ki so zaznamovale začetke evropskega ženskega ustvarjanja, zbiranja, zapisovanja in pripovedovanja povedk in pravljic od 12. do 19. st. (Dorothea Viehmann in Laura Gonzenbach). Podrobneje je prikazana evolucija motiva, motivnih drobcev in slepih motivov Amorja in Psihe ali motiva živalskega ženina in/ali neveste od trubaduric oz. precioz do pravljičark.

Drugi del monografije Slovenske pravljičarke obravnava slovenske pravljičarke – pisateljice in pripovedovalke v 18. in 19. st. Poudarek je na Rozaliji Eger, založnici prve slovenske revije za otroke Vedež, Josipini Urbančič Turnograjski, naši prvi pisateljici, pesnici in skladateljici, in Štrekljevih pravljičarkah ali pripovedovalkah, ki so prispevale slovenske ljudske pravljice in povedke za doslej še neobjavljeno Štrekljevo zbirko približno 2000 slovenskih ljudskih pravljic, legend in povedk. Posebno poglavje obravnava motiv Sneguljčice v slovenski literaturi.

Tretji del pa vsebuje obravnavana izbrana besedila slovenskih avtoric in prevode v slovenščino omenjenih evropskih avtoric – trubaduric, precioz, Dorothee Viehmann in Laure Gonzenbach.

Založba Univerza V Ljubljani, Pedagoška Fakulteta, 2020
Mehka vezava, 232 strani
Mere: 15,5 x 23,0 cm
ISBN: 9789612532550

v košarico
Namesto: 17,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,00 €

Ne spreglejte

Komplet knjige "Nosečnost od tedna do tedna" in zapestnice proti slabosti

V posebni ponudbi sta po zelo ugodni ceni skupaj na voljo knjiga Nosečniški koledar od tedna do tedna in zapestnica proti slabosti Sea-band.

v košarico
Namesto: 35,11 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 20,00 €

Velika kuharica za nosečnice, dojenčke in malčke

Knjiga prinaša sodobna spoznanja o prehrani, več kot 220 receptov za kakovostne in okusne jedi ter praktične nasvete za mamice in otroke. Začenja se že v nosečnosti z nasveti za žensko, nato bralca vodi po pravilni prehrani otroka od dojenja do prve žličke. Sledijo recepti za načrtovanje skupnih družinskih kosil. Staršem bodo v dragoceno pomoč tudi poglavja o higieni, boleznih, alergijah in preobčutljivosti za hrano.

v košarico
Namesto: 29,99 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 19,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.