2084: Konec sveta

Boualem Sansal

Knjiga je nerabljena!

O knjigi:
Roman pripoveduje zgodbo o bližnji prihodnosti, v kateri so verski skrajneži ustanovili kalifat, ki prepoveduje avtonomno mišljenje. Leta 2084 se državljani v kraljestvu Abistan podredijo enemu bogu in svojo predanost dokazujejo tako, da devetkrat na dan pokleknejo v molitvi. Spominjanje preteklosti je prepovedano, vseprisotni nadzorni sistem pa oblasti takoj obvesti o vsakem odklonilnem dejanju, misli ali ideji.

Abistan navzven deluje kot blagoslovljeno kraljestvo, kjer so prebivalci neizmerno srečni, polni smisla in pobožnosti. Tisti, ki to niso – heretiki, so na mestnih trgih usmrčeni s kamenjanjem ali obglavljanjem. Osrednji lik Ati prične dvomiti o vsiljenih gotovostih, ki jih zapoveduje sistem. Tako pobliže spozna ljudi, ki mislijo drugače: v getih in jamah, skritih pred oblastmi, obstajajo poslednji živeči heretiki in svobodomisleci Abistana. Pod njihovim vplivom začne Ati dvomiti, začne razmišljati. Toda zdaj bo moral svoje misli braniti z lastnim življenjem … Protestni vzklik proti totalitarizmu vseh vrst.

Boualem Sansal tekom napete zgodbe, polne posmehljive nedolžnosti, komičnih in vprašujočih dilem, zasleduje orwellovo tradicijo, da bi razgalil ničevost in hinavščino verskega radikalizma, ki ogroža demokracijo. 2084 je knjiga na presečišču satire in znanstvene fantastike, krik svobode, roman idej in hkrati obtožba vase zaprtega fundamentalizma, ki ogroža naše demokracije in ideale, na katerih temeljijo.

Založba Družina, 2021
Mehka vezava, 256 strani
Mere: 14,0 x 21,0 cm
ISBN: 9789610407829

v košarico
Namesto: 22,90 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 15,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.