Po sledeh kraške noše

Marta Košuta

Knjiga je nerabljena!

O knjigi:
Monografija o kraški noši z bogatim slikovnim in fotografskim gradivom Po sledeh kraške noše dopolnjuje avtoričine dosedanja dela in raziskave na področju noše in oblačilne kulture. Osredotoča se predvsem na Kras, kjer je o noši ostal le medel spomin in bolj malo zapisanega.

Po sledeh kraške noše je lepa knjiga, grafično in slikovno razkošna, vsebinsko bogata. Pripoveduje o kraški noši in o razvoju oblačilne kulture v kraškem prostoru od srednjega veka do današnjih dni, s posebnim poudarkom na oblačenju kmečkega prebivalstva. Avtorica je knjigo napisala na način, da je razporedila in razvila gradivo na več nivojih, kar kaže na njeno strokovnost, poznavanje tkanin in materialov ter zgodovinskega razvoja oblačilne kulture in pravil, ki so jo določali. Avtorica upošteva tudi družbeni položaj plasti prebivalstva skozi čas. Pri pisanju knjige se je poslužila različnih pisnih in slikovnih virov, ki pojasnjujejo razvoj oblačenja. Marta Košuta v knjigi oriše širše ozadje, nato izpostavi tiste trenutke in dogodke v zgodovinskem razvoju oblačenja, ki so za nas Slovence posebno pomembni – za primer navedemo poglavje o zlatem obdobju goriške svile, ki je povezano z gojenjem murv, sviloprejstvom, razvojem tekstilne industrije, kar je vplivalo na demografsko rast v Gorici in posledično na oblačenje ljudi, saj je takrat svila postala dostopna širšemu krogu prebivalstva. Avtorica nadalje pojasni, katere vrste svilenih tkanin so izdelovali, katere so bile njihove značilnosti, razlikuje med slovenskim in italijaskim prebivalstvom v mestu z ozirom na različna načina oblačenja.

Zanimiv je tudi avtoričin odnos do starejših ohranjenih fotografij, objavljenih v knjigi, katere zna pravilno razbrati in umestiti, da nam v celoti spregovorijo in razkrijejo svoje sporočilo, tudi več kot sto let kasneje.

Knjiga je namenjena ljubiteljem kraške noše in tudi vsem, ki se zanimajo za oblačilno kulturo v slovenskem prostoru. Pomembna je, ker dopolnjuje dosedanje raziskave Marte Košuta na področju narodne noše.

Založba Mladika Trst, 2022
Trda vezava, 1283 strani
Mere: 24,0 x 24,0 cm
ISBN: 9788873423225

v košarico
Namesto: 32,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 22,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.