Lastne podobe obremenjene z zanosnim samoobtoževanjem

Taras Kermauner

O knjigi:
Zbirka esejev – galerija slik - o sebi, o moškem, o ženski, o hermafroditu, o drugem, o mogočni moči, o miru in redu, o zmedi, o sporu s sabo in o pristanku na vse, v katerih avtor analizira sebe, sočloveka in svet.

O avtorju:

Taras Kermauner je slovenski literarni zgodovinar, filozof, esejist, kritik, dramaturg, sin zgodovinarja in predvojnega komunističnega politika Dušana Kermavnerja, brat pesnika Aleša Kermaunerja, oče pesnice Aksinje Kermauner, pesnika Matjaža Hanžka ter mož dramatičarke Alenke Goljevšček.
Objavljati je začel leta 1946, v petdesetih in šestdesetih letih pa je postal eden vodilnih piscev t. i. kritične generacije. Zavzemal se je za novejše in avantgardne smeri v miselnosti in književnosti: radikalni kriticizem v 50. letih, reizem, ludizem, mitizem v drugi polovici 60. let, že leta 1982 tudi o postmoderni. Bil je tudi pomemben dramaturg v vseh slovenskih gledališčih, med drugim sodelavec gledališča Glej in eden glavnih ustanoviteljev, voditeljev in režiserjev Odra 57. Leta 1985 je prejel nagrado Prešernovega sklada, vendar jo je zavrnil. 1982 je bil habilitiran v rednega univerzitetnega profesorja, redni član SAZU je bil od leta 1995 dalje. Taras Kermauner je pisal veliko člankov o filmu, glasbi, slikarstvu, kulturi, politiki, filozofske razprave, razprave o liriki, prozi in dramatiki, največ pa se je ukvarjal z literarno zgodovino in literarno teorijo in literarno kritiko in esejizmom. Njegova glavna preokupacija je bila analiza sveta in človeka skozi slovensko literaturo, zlasti skozi slovensko dramatiko, o čemer je napisal več kot 100 knjig pod skupnim naslovom Rekonstrukcija in reinterpretacija slovenske dramatike.

Založba Mladinska knjiga, 1979
Trda vezava, 255 strani
ISBN: ga ni
Mere: 14 x 209 cm


 

v košarico
Namesto: 18,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 9,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.