Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Do kdaj dojiti?

Vprašanje: Imam enaindvajset mesecev staro hčerko. Še vedno jo dojim in tudi želim nadaljevati z dojenjem. Hčerkica se z veseljem doji, čeprav že je vso hrano. Dobivam pa različne informacije o tem, češ da ni dobro dojiti tako dolgo, ker se otrok preveč naveže na mater, da mleko ni več kvalitetno, da me bo dojenje izčrpalo… Kakšno je vaše mnenje o tem?

Prisluhnite sebi
Ljudje tako radi zasipajo mamice z nasveti in vedno vedo, kaj je zanje in še posebej za njihovega otroka najbolj prav! Prisluhnite svojemu srcu, saj le vi najbolje veste, kaj je najbolj prav za vašo hčerko in vas. Pravite, da se hčerkica z veseljem doji in zdi se, da jo tudi vi še vedno dojite z veseljem, poleg tega, da ji ponujate tudi različno gosto hrano. Dokler sta zadovoljni obe, ni nobenega razloga, da bi morali prenehati z dojenjem. Materino mleko je vedno najboljša hrana in se z rastjo dojenčka spreminja in prilagaja, tako da je vedno idealno za otroka. Še vedno ima torej prehrambene vrednosti, vendar pa se v tej starosti otrok večinoma doji zaradi čustvene potrebe – ko je utrujen, zaspan, negotov, skratka, ko želi in potrebuje materino bližino. 

Do dveh let
Mednarodna zdravstvena organizacija priporoča dojenje do dveh let ali še dlje. Idealno bi bilo, če bi se otroci lahko prenehali dojiti, ko sami prerastejo potrebo po dojenju, to pa je seveda za vsakega otroka različno. Da, dojenje zelo zbliža mater in otroka in sami se boste morali odločiti, ali boste dopustili, da bo vaša hčerka navezava na vas ali pa jo boste porinili v (pre)zgodnjo samostojnost. Otroštvo je tako kratko, še prekmalu se ne bo več hotela crkljati v vašem naročju. 

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri LLL international

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.