Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Ali je dojen otrok lahko slabokrven?

Vprašanje: Imam sina, ki je star šest mesecev. Do sedaj sva se samo dojila, zdaj pa počasi začenja dobivati svoje prve kašice in se veseli novih okusov. Vendar pa otrokova zdravnica pravi, da je na meji slabokrvnosti, zato mu je predpisala železo. Jaz pa imam do tega tak odpor, da se ne morem in ne morem sprijazniti s tem, da bi mu ga dala. Ali je to res neškodljivo? Ga moj otrok res potrebuje?

Zdravnica je opravila meritev
Ker niste napisali, kakšna je višina sinovega hemoglobina, je težko presoditi, ali je vaš otrok res na meji slabokrvnosti, čeprav vaša zdravnica to gotovo ve in se je za dodajanje kapljic gotovo odločila šele na podlagi meritev hemoglobina. Če bi bile vrednosti povsem mejne, bi vas na to verjetno opozorila. Če bi zdravnici omenili, da imate velik odpor do dodajanja železa, bi se morda lahko pogovorili o možnosti večjega vnosa železa s hrano. Sklepam pa, da ni šlo za tanko mejo in da vaš otrok železove kapljice resnično potrebuje.

Do šestega meseca
Med šestimi meseci in šestimi leti naj bi bila višina hemoglobina med 10.5 in 14.0 gm/dl, v povprečju 12 gm/dl. Dojenček, rojen ob roku, do šestega meseca starosti ne potrebuje dodatnega železa, saj črpa zaloge, ki jih ima v telesu ob rojstvu, poleg tega pa dobiva redno dodatno železo iz materinega mleka. Čeprav človeško mleko ne vsebuje velikih količin železa, ga dojenčkovo telo zelo uspešno vsrka in zato za dojene otroke niso potrebni umetni dodatki železa kakor pri zalivančkih.

Po šestem mesecu
Po šestih mesecih starosti pa otroci potrebujejo še dodatno železo, ki ga ponavadi dobijo z gosto hrano. Če je vaš sin na meji slabokrvnosti, je najpametneje, da mu še posebej ponujate tisto gosto hrano, ki vsebuje železo. Na primer, špinačo, marelice... Vprašajte otrokovo zdravnico še enkrat, ali bi lahko svojemu otroku kapljice nadomestili s hrano. Vsekakor pa kapljice vedno natančno dozirajte po navodilu zdravnika. Prevelika količina kapljic železa je namreč lahko škodljiva, ker lahko povzroči težave z otrokovo prebavo in celo pripomore k rasti bakterij v otrokovem prebavnem traktu.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.