Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Otrdline in vozli v dojkah med dojenjem

Vprašanje: Sem mamica dveh otrok, sedaj pričakujem tretjega. Moj problem je, da pri nobenem otroku nisem imela mleka, niti za vzorec, kljub velikim naporom. V vseh treh nosečnostih je prišlo do otrdlin in vozlov pod levo pazduho, pa tja do roba leve dojke, kar je zelo boleče. V prvi nosečnosti mi je ginekolog dejal, da je to le "špeh", sedaj pa mi je nova ginekologinja povedala, da se je vnela mlečna žleza in da bo težava izginila po porodu. Ali se res ne da nič storiti, da bi vnetje minilo? Ali vam je mogoče znano, s čim bi lahko že v nosečnosti pozitivno vplivali na kasnejše pravilno delovanje hormona prolaktina in oksitocina?

Zakaj nastanejo otrdline?
Ko ženska prvič zanosi, njene dojke pod vplivom hormonov doživijo novo stopnjo v razvoju. Estrogen, progesteron in prolaktin vzpodbujajo rast in povečanje mlečnih žlez in posebnih celic, ki iztiskavajo mleko. Te lahko ženska občuti kot grahaste zatrdline. Mogoče pa je tudi, da je v vaši tretji nosečnosti res prišlo do nebakterijskega vnetja. Pomagate si lahko z nežno masažo izpod pazduhe proti bradavici, kar bo še posebej učinkovito med vročo prho ali ko obložite dojko z vročimi obkladki.

Sproščanje mleka
Pogostnost dojenja po porodu vpliva na to, kdaj se bo v materinih prsih pojavilo pravo mleko, kar se zgodi med 2. in 5. dnem po porodu. Ko dojenček sesa pri materi, dražljaji iz bradavice potujejo v možganski privesek, kjer sprožijo izločanje dveh hormonov: prolaktina, ki
je odgovoren za nastajanje mleka, in oksitocina, ki je odgovoren za iztiskanje oziroma izcejanje mleka. Njegovo delovanje mnoge, a ne vse matere, občutijo kot sproščanje mleka, povečan pritisk v prsih, občutek toplote, mravljincev ali celo zbadanja. Nekatere matere, še posebej tiste, ki so rodile drugič ali tretjič, ob sproščanju mleka čutijo tudi krče v maternici, ki so lahko rahli ali pa celo tako boleči kot popadki.

Če mati nima mleka
Obstaja minimalna možnost, da materine prsi res niso sposobne proizvajati (dovolj) mleka. Vendar mati in otrok še vedno lahko občutita posebno vez, ki jo ustvarja dojenje z uporabo posebne naprave za dopolnitev dojenja, ki se sestoji iz majhne vrečke za (podarjeno ali adaptirano) mleko, ki jo mati obesi za vrat, in cevčice, ki jo s posebnim trakom prilepi k bradavici, tako da otrok sesa pri materinih prsih in obenem dobiva še dodatne količine mleka. Morda boste morali to napravo poiskati v tujini.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.