Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Kako se dobro povezati z dojenčkom?

Za dober začetek je zelo pomembno, da se dobro povežemo s svojim dojenčkom. Stik z njim najbolje vzpostavimo, če se posvetimo tistim kanalom komunikacije, ki jih uporablja že novorojenček: dotiku, okusu, vidu, vohu in sluhu.

voh.jpg

Ko se z dojenčkom povežemo, ne pričnemo le vezi medsebojne ljubezni, ampak tudi razumevanja, kako se počuti, kaj želi in kaj potrebuje. Če bomo vedeli, da joka, ker je zaspan, ga bomo pomirjali in mu pomagali zaspati, če pa joka zato, ker je lačen, ga bomo nahranili.
Predstavljajte si, da bi njegov jok razumeli narobe. Lačnega dojenčka bi žgečkali in čakali, da bo postal boljše volje, z zaspanim dojenčkom pa bi se igrali živahen ku-ku... Povezovanje, ki nam omogoča, da ga bolje razumemo, nam zagotovo olajša sobivanje in ga naredi bolj prijetnega za oba. Ampak, kako se čim hitreje in bolje povezati z dojenčkom?

Najbolje se je posvetiti opazovanju njegove komunikacije,
da se uglasimo z njim in se odzovemo na pravi način ob pravem času.


koza_na_kozo.jpg

Koža na kožo + bitje srca
Že takoj po rojstvu novorojenčka položijo materi na trebuh ali na prsi, saj stik kože na kožo novorojenčka umirja. Pomirja ga toplota vaše kože, vaš osebni vonj, bitje vašega srca. Ob rojstvu je zanj to topla in ljubeča dobrodošlica po travmi rojevanja. Izkušnja koža na kožo je za novorojenčka izredno prijetna in spodbudna. Uporabite to pot komunikacije tudi kasneje, kadar bo dojenček zelo razburjen, preveč utrujen, osamljen ali premražen. Lezite na kavč, v gugalnik ali v naslonjač, razgalite si prsi ali trebuh in si ga položite na kožo blizu srca. Hitro se bo pomiril in verjetno tudi kmalu zaspal.

Stik koža na kožo deluje tudi pri očku, ne le pri mamici.

V času odvajanja od dojenja pa pri očku deluje celo bolje, saj očka ne diši po hrani.

dotik.jpg

Dotik
Človeška bitja tako kot vsi sesalci nujno potrebujemo ljubeč dotik. Za navezovanje je dotik bistvenega pomena. Za dotik šteje kengurujčkanje na prsih, o čemer smo že govorili, pa tudi božanje in masaža. Masaža dojenčka pomaga pri mnogih težavah, na primer s prebavo, saj pomaga sprostiti nakopičene pline v črevesju, zato se jo je modro naučiti. Pazite pa, da nikoli ne vlečete dojenčkovih udov in da z njegovimi nogicami ali rokami ne delate hitrih gibov. Če se za masažo ne odločite, mu lahko prijeten dotik podarite tudi z objemi in s pestovanjem. Dojenček je zadovoljen tudi, če ga nosimo blizu telesa, na primer v ruti ali v nosilki. Kadar se dolgo ne more pomiriti, vi pa ste že zelo utrujeni, si lahko pomagate tudi z ruto in s hojo po prostoru ali v naravi. Kar pa se tiče božanja – poskusite ugotoviti, kje je božanje vašemu dojenčku najbolj všeč.

Nekaterim je bolj všeč božanje po glavici, drugim po roki,
tretjim pa ni všeč božanje, ampak le mehko odložena dlan na prsni koš.

dotik_01.jpg

Voh
Dojenček prej prepozna svojo mamico po njenem osebnem vonju kot po obrazu. Nič čudnega, saj voha izredno dobro že takoj po rojstvu, vidi pa še nekaj časa precej slabo. Ker ga vonj matere pomirja, je pomembno, da si mamica ne nanaša na kožo dodatnih dišav, ki bi dojenčka motile. Enako velja za očka. Če se zgodi, da vas nekaj ur ne bo doma, dojenčka pa ste pustili v varstvu, pustite doma tudi kakšno svojo že nošeno majico, spalno srajco ali njegovo odejico, ki ste jo imeli nekaj časa v svoji postelji. Tisti, ki bo varoval dojenčka, ga uspaval ali hranil z vašim mlekom po steklenički, bo imel veliko lažje delo, če bo dišal podobno kot vi ali če bo dojenčka med uspavanjem tesno zavil v odejico, ki diši po vas.

Vaša majica ga bo tudi bolj pomirila kot kakšna igračka za uspavanje.

Še celo ob odhodu v jasli je malčku bolje dati s seboj svojo majico kot ninico.

Save

Save

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.