Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Pogodba o premoženju med partnerjema

Po novem imata zakonca ali zunajzakonska partnerja možnost, da sama v naprej sporazumno opredelita, kako se bo delilo premoženje, ki ga ustvarita v času zveze. Lahko se dogovorita, kako se bo premoženje delilo v času zveze in tudi, kako, če bi prišlo do ločitve.

1b_pogodba_o_premozenju_med_partnerjema.jpg
Dogovor lahko skleneta pred poroko, v obliki »predporočne pogodbe«, ali kadarkoli v času, ko zveza že obstaja, s »pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij«.

Kaj se lahko dogovorita?
S to pogodbo se dogovorita o delitvi premoženja v času trajanja zakonske zveze, lahko pa se tudi sporazumeta o medsebojnem preživljanju; se dogovorita, kako bosta delila premoženje v primeru razveze; skleneta sporazum o preživnini za primer razveze; se dogovorita o načinu delitve premoženja v primeru vlaganju zakonca v nepremičnino drugega, v njegovo gospodarsko družbo, v podjetje samostojnega podjetnika; se dogovorita o skupni podjetniški dejavnosti... Pogodba prične veljati takoj (razen, če se dogovorita drugače), pri predporočni pogodbi pa z dnem poroke (razen če se ne dogovorita za kasnejši datum).

1a_pogodba_o_premozenju_med_partnerjema.jpg

Kako do pogodbe?
Pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerji mora sestaviti notar, v obliki notarskega zapisa. Podatke o pogodbi mora vpisati v register pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij. Pogodbo nato hrani notar, v vsebino pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerij pa lahko vpogledata zakonca oz. njuni zastopniki, oz. osebe, ki imajo njuno dovoljenje, oz. izkažejo pravni interes. Vpogled ima tudi sodišče, v kolikor je vsebina pomembna za postopek, o katerem odloča.


Toda pozor!
Če pogodba ni vpisana v registru pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, ne velja. Potem stopi v veljavo zakoniti premoženjski režim. Seveda pa morata partnerja pred sklenitvijo pogodbe drug drugega seznaniti s svojim premoženjskim stanjem. V kolikor tega ne storita, je pogodba izpodbojna.
1c_pogodba_o_premozenju_med_partnerjema.jpg
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.