Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Kako določiti, kdo bo skrbel za otroka, če se mi zgodi najhuje?

Družinski zakonik  določa, da lahko starši predlagajo, kdo naj prevzame skrb za otroka v primeru, če bi umrli ali če bi bili trajno nezmožni skrbeti za otroka.

Če bi to želeli urediti, bi morali v naprej pripraviti izjavo, ki pa mora biti pravilno pripravljena, da bo veljavna. Dobro je vedeti, katerim pogojem mora biti še zadoščeno, da bo izjava staršev tudi upoštevana. Sodišče vnaprej izraženo voljo staršev upošteva, če ta ni v nasprotju s koristjo otroka.

smrt_starsev_medvedka.jpg
 
Kaj se napiše v izjavo?
V izjavi starša zapišeta svojo voljo, kdo naj v primeru smrti ali trajne nezmožnosti za delo poskrbi za preživljanje otroka. Predlagata lahko:

• določenega sorodnika, ki se mu podeli starševska skrb,
• določeno osebo, ki se ji otrok zaupa v varstvo in vzgojo,
• posvojitelja,
• skrbnika.

Naštete vloge so zelo različne, zato je treba dobro pretehtati, kaj bi bilo najbolje za vašega otroka, oziroma otroke.

Poskrbeti je tudi treba, da bo izjava sestavljena tako, da bo veljavna. Ali je veljavna, se presoja enako kot veljavnost oporoke, zato mora biti izjava sestavljena v isti obliki kot oporoka: kot lastnoročna izjava, kot izjava pred pričami, kot sodna izjava ali v obliki notarskega zapisa.

Ker pa se veljavnost izjave se presoja enako kot veljavnost oporoke, mora izjavo pripraviti vsak od staršev zase. Če se strinjata, ne bo težav. Če pa se njuni volji razlikujeta, bo presodilo sodišče, čigavo voljo bo upoštevalo. Sodišče lahko tudi ne upošteva volje nobenega izmed staršev (če sta se v izjavi strinjala ali ne), kadar je volja staršev v nasprotju s koristjo otroka.

Pri sestavljanju izjave je najbolje uporabiti e-obrazec: Izjava o izvajanju skrbi nad otrokom 

smrt_starsev_sedita_v_soncu.jpg

 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.