Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Zelišča v nosečnosti

Šentjanževka (Hypericum perforatum)

Zelišča vplivajo na človekovo zdravje in počutje - psihično in fizično. Katera zelišča so varna tudi v nosečnosti?

V nosečnosti ne smemo uživati zdravil enako, kot kadar nismo noseči, pa tudi po lastni presoji jih ne smemo jemati, ne da bi se o tem posvetovali z zdravnikom ali farmacevtom. To je bolj ali manj jasno vsakomur. Kaj pa zeliščni pripravki? Z njimi je enako. Kajti zelišča vplivajo na človekovo zdravje in počutje - psihično in fizično. Če niste poznavalec vpliva zelišč na nosečnost, bodite še posebno pozorni. Poglejmo, s katerimi zelišči si lahko pomagate.

               Zelišča vplivajo na človekovo
        zdravje in počutje - psihično in fizično

Nekoč...
V ljudski medicini so si ženske v nosečnosti že dolgo pomagale z zelišči. Z zelišči so celo skušale doseči začasno neplodnost v smislu kontracepcije in prekiniti nezaželeno nosečnost, pa tudi obratno, spodbujati plodnost in telo pripraviti na porod. Vse, kar so uporabljale, ni bilo varno. Še zlasti nevarni za zdravje matere in plodu ali zarodka so bili pripravki za prekinitev nosečnosti. Kakšna sreča, da so ti časi minili!

Sedaj zeliščna zdravila v nosečnosti in pred njo uporabljamo predvsem za obnavljanje energije, za pomirjanje in za krepitev duševnosti, pa tudi za spodbujanje delovanja posameznih notranjih organov.

ingver_mala.jpg

     Ingverjeva korenina učinkuje proti nosečniški slabosti.    


Z zelišči si lahko pomagamo že takoj na začetku nosečnosti, ko nas prične mučiti jutranja slabost, težava, ki se v resnici pojavi kadarkoli čez dan. Blažijo pa tudi nosečniške tegobe naslednjih mesecev, recimo, zaprtje, zgago, otekanje zaradi zastajanja vode in celo slabokrvnost. Nekoč so ženske pred porodom pile čaj iz malinovih listov, da jim je pomagal sprostiti mišice v spodnjem delu medenice. Potem so laže rodile.

...in danes
Marsikaj od tistega, kar so si ženske nekoč pripravljale same, vam mi ne bi svetovali. Zelišča so res naravna, a narava ponuja vse - od strupov in zdravilnih rastlin do placebo učinkovin. In zdravilna zelišča so zdravila, nekatera celo zelo močna. Preden jih užijete, je treba natanko vedeti, kaj lahko pričakujete.

navadna_celadnica.jpg
   Čeladnica sprošča in pomirija.  

Zato bo najbolje, da se po zdravilna zelišča odpravite v zeliščno lekarno, kjer vam bodo znali odgovorno svetovati strokovnjaki in vam bodo tudi povedali, koliko zelišč smete uporabiti. Kar v majhnim količinah koristi, v velikih količinah lahko škodi! Poleg tega morate vedeti, ali gre za zelišče, ki je zelo močno in bo učinek močan, ali tako šibko, da sploh ne bo pomagalo - kar se lahko zgodi, če ni strokovno nabrano, sušeno in hranjeno.

Po zdravilna zelišča se odpravite v zeliščno lekarno.

V nosečnosti ne smete zaužiti pripravkov, ki so narejeni na osnovi alkohola. Lahko pa uporabite tinkture na osnovi alkohola, ki so za zunanjo rabo. Največ zelišč se v nosečnosti uživa kot poparek. (Poparek ni enak čaju.) V poparku običajno namakamo približno 30 g posušenih zelišč, kar je enako kot 75 g svežih zelišč. Večino se jih namaka deset minut (lahko pa tudi nekaj ur) v vreli vodi, ki pa jo prelijemo čez zelišča, nato pa ne kuhamo več. Poparek se po določenem času odcedi, pije pa se včasih toplega, včasih pa tudi mrzlega.

maline_male_01.png
Naj še enkrat ponovimo - povejte v zeliščni lekarni, da kupujete za nosečnico in prosite, da vam svetujejo, kaj in koliko lahko uporabite. In kupujte v zeleni lekarni - enako odgovorno, kot bi si v običajni lekarni kupovali zdravila tradicionalne medicine.

 poprova_meta.jpg

       Poprova meta pomaga prebaviti hrano.   

Za kaj?
Zelišče
Kako pomaga?
Priprava
»jutranja« slabost
poprova meta
 
 
 
 
ingverjeva korenina
- zmanjša slabost; pomaga prebaviti hrano, ker poveča količino prebavnih sokov
- preprečuje bruhanje in pomirja prebavila
pijemo poparek po vsakem obroku
 
 
 
pijemo poparek
zaprtost
regrat
spodbuja delovanje ledvic in jeter, razstruplja
jemo ga kot solato in pijemo poparek
zgaga
rdeči brest
blaži prebavo
prašek raztopimo v vodi
zastajanje vode
koruzni laski
diuretik, sprošča mehur, lajša izločanje vode
pijemo poparek
zaskrbljenost in napetost

čeladnica

blaži napetost, nemir in stres, sprošča in pomiri
pijemo poparek
žalost, črne misli, depresija
šentjanževka
blaži žalost in depresijo
pijemo poparek

 

Pripravila: Maja Črepinšek

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.