Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Kaj je cerklaža?

Ko nosečnici povedo, da je njena nosečnost ogrožena in da ji bodo opravili cerklažo, se prestraši za svojega še nerojenega otroka. Ali veste, kaj točno je cerklaža, kako skrbeti za osebno higieno po cerklaži in ali je kaj, česar ne smete narediti zaradi tega posega?

 

Operativni poseg

Cerklaža je operativni poseg, za katerega se ginekolog odloči, če ugotovi nezadostnost vratu maternice, kar pomeni, da vrat maternice ne bi zdržal nosečnosti do kraja. Lahko se odpre in ženska spontano splavi oziroma pride do prezgodnjega poroda. Nezadostnost vratu maternice je lahko posledica prirojenih ali pridobljenih nepravilnosti. Pri prirojenih nepravilnostih gre običajno za anomalijo maternice, pridobljene nepravilnosti pa so posledica poškodbe, predvsem v zvezi s težkimi porodi ali poškodbe po določenih ginekoloških operacijah.

Kdaj se odločimo za cerklažo?

Včasih so cerklažo delali pri večplodnih nosečnostih, kar danes opuščajo. Poseg je indiciran tudi pri ženskah, ki so imele enega ali več spontanih splavov.

Kdaj jo opravimo?

Cerklaža se napravi običajno med 13. in 16. tednom nosečnosti. Kaj naredijo pri cerklaži? S šivom učvrstijo maternični vrat in s tem preprečijo njegovo predčasno odpiranje. Šiv je potrebno pred porodom odvezati, v primeru težav pa takoj. 

Po posegu

Po posegu je ženska običajno še teden dni hospitalizirana. Po odpustu iz bolnice priporočamo vsaj enomesečni počitek in nato postopno normalizacijo vsakodnevnih aktivnosti, do poroda pa je umesten bolniški stalež. Priporočljivo je omejiti spolne odnose, saj so le-ti rizični faktor za infekt. Odnosi, če so, naj bodo nežni in zaradi možne infekcije vedno ob uporabi kondoma. Športnim aktivnostim se morate odreči; če ni težav, priporočamo kratke sprehode. Pomembna je zmernost v vseh aktivnostih. Higiena po cerklaži naj bo enako skrbna kot v nosečnosti sicer. Lahko se tuširate, prepovedano pa je kakršnokoli izpiranje nožnice in kopanje. Glede prehrane veljajo splošna pravila kot za druge nosečnice. 

Na kaj morate biti pozorni? 

Predvsem morate paziti, da redno obiskujete svojega ginekologa. Prav tako morate takoj k ginekologu v primeru povišane telesne temperature, krvavitve, ob bolečinah v trebuhu oziroma v primeru popadkov, če vam odteče plodna voda ali če se tudi sicer slabo počutite.

Deljena mnenja

Mnenja o umestnosti cerklaže v sodobni ginekologiji in porodništvu so deljena, saj ni čvrstih pokazateljev, da ima operativni poseg bistvene prednosti pred konservativnim, ko ženski svetujejo ležanje in počitek. Šiv, ki se pri posegu uporabi, je tujek in potencialni vir infekcije, ki lahko privede do negativnega izida nosečnosti. Tako se namen cerklaže, to je podaljšati nosečnost, spreobrne prav v nasprotno. Zato je odločitev za cerklažo ali proti njej - težavna.

Barbara Rojnik, dr. med., specialist ginekolog

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.