Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Rh faktor in missed abortus

Vprašanje: Sem mamica dveletnega sinka, ki je zelo živahen in zdrav fantič. Sama nosečnost je potekala brez problemov. Pred tem sem bila že enkrat noseča, vendar mi je plod v osmem tednu odmrl. Diagnoza se je glasila missed abortus. Pred kratkim sem znova zanosila in zgodba se je ponovila. 
Ker sem Rh negativna, sem po obeh splavih kakor tudi po porodu dobila injekcijo. Ali lahko Rh faktor kaj vpliva na to? Zanima me, zakaj se mi to ponavlja. 
Ali obstajajo kakšne preiskave, ki bi jih lahko opravila, preden bi ponovno zanosila? Ali se da iz brisa ugotoviti prisotnost morebitnih bakterij ali virusov, ki bi lahko ogrožali plod? Rada bi tudi čim več izvedela o genskem svetovanju: kaj je to in kam naj se obrnem. 

Vzroki za spontani splav

Vzrokov za spontane splave včasih kljub velikim naporom ne uspemo ugotoviti. Med najbolj pogoste vzroke sodijo genetski dejavniki, anatomske nepravilnosti maternice, hormonske motnje, vnetna obolenja, imunološki problemi ter negativni vplivi iz okolja, kot so razna sevanja, uporaba zdravil, alkohola ali drugih drog oziroma toksičnih substanc v zgodnji nosečnosti.

Missed abortion

Nekateri vzroki so povezani s splavi v zgodnji nosečnosti, drugi s poznimi splavi. Pri polovici splavov med 6. in 13. tednom nosečnosti je vzrok genetska nepravilnost. Glede na to, da ste imeli dvakrat Missed abortion v osmem tednu nosečnosti, je priporočljivo, da se posvetujete z genetikom.

Posvet z genetikom

Na posvet se lahko prijavite na Službo za medicinsko genetiko, ki je na Ginekološki kliniki v Ljubljani. Z genetikom se boste pogovorili tudi o morebitnih preiskavah v zgodnji nosečnosti, s katerimi je možno izključiti določene genetske anomalije.

Preiskave pred zanositvijo

Pred zanositvijo lahko opravite krvne preiskave, s katerimi ugotavljamo prisotnost protiteles, na podlagi katerih je razvidno, ali ste preboleli določene okužbe, ki so prav tako lahko vzrok spontane prekinitve nosečnosti. Toksoplazma, rdečke, citomegalovirus in okužba s herpes virusom so med najbolj pogostimi infektivnimi agensi, ki jih povezujemo s slabim izidom nosečnosti. Te okužbe ponavadi privedejo do hudih okvar ploda. V času nosečnosti rutinsko pregledujemo prisotnost protiteles za toksoplazmozo in tudi hepatitis.

Vpliv Rh faktorja

V toku prvega trimestra nosečnosti Rh inkompatibilnost skoraj nikoli ne povzroči splava, ker je potrebno več časa, da pride do okvare ploda z materinimi protitelesi. Ker ste tako po porodu kot tudi po obeh splavih dobili zaščito z imunoglobulini, naj vas dejstvo, da ste Rh negativni, ne skrbi. Vzroki zgodnjih splavov v genetsko zdravi populaciji so lahko tudi imunološki, zato je na mestu, da s svojim ginekologom izključite tudi to možnost. Ker ste verjetno pred ponovno zanositvijo, vam svetujem, da redno jemljete folno kislino, (vsaj tri mesece pred zanositvijo in prve tri mesece nosečnosti), saj so ugotovili, da folna kislina ugodno vpliva na delitev celic.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.