Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Bolezen v prvih tednih nosečnosti

Vprašanje: Sem v 29. tednu svoje prve nosečnosti, ki poteka (razen občasnih lažjih bolečin v hrbtu) brez vsakršnih problemov in težav. Zanima pa me naslednje: zaradi močnega kašlja sem v prvih tednih nosečnosti, ko še nisem vedela, da pričakujem otroka, jemala tablete Panatus. Ker vem, da je prav zgodnje obdobje najbolj kritično, me v zadnjem času te tablete vse bolj begajo. Ali je možno, da sem z njimi otroku kakorkoli škodovala?
Tablete pa je v času, ko sem zanosila, jemal tudi moj mož. Žal se imena močnih antibiotikov ne spomnim, vem le, da so imeli oznako 500. Bi lahko tablete, ki jih je jemal mož, poškodovale semenčice in s tem posredno tudi otroka?

Ni vseeno, v katerem obdobju

Kakor razumem vaše pismo, ste jemali zdravilo Panatus še pred izostankom menstruacije. To je obdobje, ko se zarodek še ni popolnoma vgnezdil, stik med resicami posteljice, ki šele nastaja, in materinim krvnim obtokom pa je pičel. Verjetnost, da bi zdravilo ogrozilo plod, je minimalna. Ampak izraz »minimalna verjetnost« na nosečnice nima zdravilnega učinka. V resnici velja v tako zgodnji nosečnosti pravilo vse ali nič. To pomeni, da neka kemikalija ne povzroči le delne okvare ploda, pač pa ga, če mu že škodi, ubije. Če pa mu ne škodi, dejansko posledic ne pušča, mali kavboj ostane živ in zdrav. Ker je vaša nosečnost do 29. tedna nosečnosti potekala brez težav, kar pomeni, da je plod preživel brez posledic, razlogi za skrb odpadejo.

V 2. ali 3. mesecu

V kolikor pa sem vaše pismo napačno razumel in ste zdravilo jemali v 2. ali 3. mesecu nosečnosti, pa stvar ni več tako preprosta. V tem primeru naj vam vaš ginekolog izda napotnico za posvet na Ginekološki kliniki, kjer se ukvarjajo s posledicami jemanja zdravil v nosečnosti in med dojenjem.

Antibiotik in partner

Vaša druga skrb je vaš mož (kakor vedno) oziroma njegovo jemanje zelo močnega antibiotika z oznako 500. Zdravila seveda ne morem uganiti, odgovorim pa vam vseeno lahko. V mošnji moškega sta navadno dve modi, ki neprestano izdelujeta semenčeca (pa tudi moški spolni hormon testosteron), od pubertete do smrti, vsak ljubi dan. Vendar smo tudi moški zapletena bitja. Semenčeca za svoj razvoj potrebujejo 96 dni ali tri mesece. V tem času gredo skozi več stopenj zorenja. Samo zrela semenčeca so sposobna oploditve in samo ta se nahajajo v semenski tekočini ob ejakulaciji. Okvara semenčec je mogoča v začetku njihovega nastajanja, tri mesece nazaj. Tik pred uporabo, tudi če jih pretresemo, pa ne več. Tako je vaša edina preostala skrb ime antibiotika, ki moškemu očitno pomaga k uspešni zanositvi. Naval gospodov, ki imajo sterilnostne težave in bodo hoteli izvedeti njegovo ime, bo precejšen.

asist. dr. sci. Leon Meglič, spec. ginekologije in porodništva

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.