Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Venska tromboza po porodu

Vprašanje: Stara sem 22 let. Moja prva nosečnost je potekala normalno in rodila sem po normalni poti. Toda dva dni za tem se je pojavila oteklina in rdečina na levi goleni, noga pa je bila 3 cm obsežnejša od desne. Sedemnajst dni po porodu sem bila sprejeta v bolnišnico na interni oddelek zaradi domnevne venske tromboze. 
Dobila sem antikoagulantno terapijo, prejemala pa sem tudi tablete. Opravili so mi Dopplerjev test spodnjih okončin, rezultati pa so bili v mejah normalne. Kasneje se nisem zdravila, ker so mi v KC dejali, da bi bilo potrebno vsaj trimesečno zdravljenje. 
Napotili so me na IK v bolnico. Tam so mi vzeli vzorce krvi zaradi določitve morebitne nagnjenosti k trombozi. Izvidov nisem dobila, zato se obračam na vas. Ali lahko ponovno zanosim?

Hiperkoagulabilnost krvi

Strjevanje krvi imenujemo koagualcija. Za proces so potrebni številni faktorji, imenovani faktorji koagulacije. V nosečnosti so ti faktorji povišani, kar imenujemo hiperkoagulabilnost krvi. To je naravni mehanizem, ki varuje telo pred preveliko izgubo krvi ob porodu. Ko se po rojstvu otroka odlušči posteljica, pusti za sabo obsežno rano. Krčenje maternice in ustrezna koagulacija preprečita sicer usodne krvavitve.
Seveda pa hiperkoagulabilnost krvi v nosečnosti veča tudi riziko nastanka venskih tromboz. Zaradi povečane maternice nastaja tudi pritisk na okolna tkiva. Zaradi povečanega pritiska na vene - žile dovodnice, zastaja v njih kri. To je vzrok za hitrejše nastajanje in širjenje krčnih žil ter prav tako poveča riziko nastanka venske tromboze. 

Po porodu čim prej vstanite

Mirovanje po porodu lahko stanje poslabša. Znani so primeri iz preteklosti, ko se je ženska po nekaj dneh ležanja po porodu, ob prvem premiku mrtva zgrudila. Šlo je za nastanek masivne pljučne embolije. Danes vemo, da mora žena čim prej po porodu vstati, pa čeprav je to včasih boleče, posebej po operativno dokončanem porodu. Ženske, ki sodijo v rizično skupino, na primer tiste, ki imajo obsežne krčne žile, takoj po porodu zaščitimo s heparinom. Praviloma so venske tromboze, pridobljene po porodu, povezane z nosečnostjo in porodom.

Opravite preiskave pred nosečnostjo

Svetujem vam, da čim prej pokličete v bolnico in povprašate za izvide. Tako se boste lažje odločili za naslednjo nosečnost. Pred nosečnostjo vam svetujem, da ponovno opravite vse preiskave krvi in se na podlagi starih in novih izvidov posvetujete s svojim ginekologom.

Ksenija Šelih Martinec, dr. med., specialist ginekolog porodničar

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.