Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Nosečnost po carskem rezu

Vprašanje: Moj prvi porod se je končal s carskim rezom. Ali bo zato naslednja nosečnost bolj tvegana? Kdaj smem spet zanositi?

 

Razmik dve leti

Mnogo staršev se sprašuje, kako časovno najbolje načrtovati svoje potomstvo. Z vidika zdravja so priporočljivi vsaj dveletni razmiki med enim in drugim porodom, saj le-ti zmanjšujejo obolevnost in umrljivost otrok, že rojenih, kot tudi tistih, ki so na poti, materam pa omogočijo, da se pripravijo na novo nosečnost. V razvitih deželah, kjer je socialno blagostanje večje in imajo pari malo otrok, so posledice kratkih presledkov med porodi lažje obvladljive, a kljub temu odsvetujemo zanositev prej kot eno leto po porodu. Glede na to, da ste v prejšnji nosečnosti imeli carski rez, je še bolj pomembno, da to priporočilo upoštevate.

Tveganje ni večje

Nosečnost po carskem rezu večinoma ni bolj tvegana. Pomembno pa je, da pride nosečnica po predhodnem carskem rezu pravočasno v porodnišnico. Obstaja namreč majhna možnost, da brazgotina po carskem rezu med porodom popusti. Sicer pa se bodo porodničarji glede na vzrok za predhodni carski rez pri sedanjem porodu odločili za ponovni carski rez ali za poskus vaginalnega poroda.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.