Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Nosečnostni diabetes

Vrašanje: Noseča sem 5 mesecev. Sem drugič noseča. Moj prvi otrok je star 7 let, jaz pa imam 33 let. Pred nosečnostjo sem bila zdrava, normalno težka, z normalnim tlakom in s povprečno zdravim življenjem, torej s premalo gibanja in preveč stresa. 

Na zadnjem pregledu pa so mi ugotovili nosečnostni diabetes. Zdravnica, ki vodi mojo nosečnost, je poskrbela za vse, kar je potrebno (preiskave, navodila…), ampak moje skrbi so se pojavile šele nekaj dni kasneje, ko sem dojela, kaj se mi je zgodilo. 

Zato vas prosim, da mi razložite, zakaj je do diabetesa prišlo, kakšne posledice lahko ima zame in za otroka, za nadaljnji potek nosečnosti in ali bo težava po nosečnosti prešla. Ali to pomeni, da bo moj novorojenček sladkorni bolnik? Bom jaz ostala sladkorni bolnik?


Nosečnostna sladkorna bolezen
Nosečnostna sladkorna bolezen je po definiciji omejena na čas nosečnosti. Ker pa se tudi pravi diabetes lahko prvič pojavi v nosečnosti, do poroda in prvih 6 tednov po njem, med obema ne moremo ločevati. Ali boste diabetična bolnica tudi po porodu ali ne, vam torej v danem trenutku nihče ne more napovedati. 

Kaj se dogaja v telesu?
Nosečnost s svojimi steroidnimi hormoni in s hormoni, ki skrbijo, da ima plod vedno na voljo dovolj hranil, zvišujejo obremenjenost endokrinega dela trebušne slinavke, ki včasih ne uspe proizvesti dovolj insulina za »porabo« vsega odvečnega krvnega sladkorja v celicah. Pri diabetesu gre torej za absolutno ali relativno pomanjkanje insulina in posledično nezmožnost celic porabiti preveliko ponudbo glukoze v krvi, hkrati pa prav ta pretirana ponudba krvnega sladkorja preko posteljice doseže tudi plod. To je glavni vzrok za posledice diabetesa pri plodu, če diabetične nosečnice ne zdravimo pravočasno ali dovolj učinkovito. 

Vpliv na plod
Povečana ponudba sladkorja pri plodu povzroči večjo sintezo insulina kot običajno, insulin pa je rastni, anabolni hormon, ki poveča rast vseh tkiv, predvsem pa notranjih organov in podkožnega maščevja. Plod v nasprotju z diabetično nosečnico namreč zmore porabiti vse, kar mu ponudimo, kar pa vodi v pretirano rast vseh tkiv in organov. To povzroči,da je plod ne le velik, temveč tudi debel, predvsem slednje pa lahko oteži porod. Hkrati to pomeni povečano potrebo ploda po kisiku in večjo nevarnost, da bo ob morebitnem popuščanju posteljice utrpel pomanjkanje, tako hranil kot kisika, predvsem med porodom, pa tudi še po rojstvu. 

Posebna obravnava nosečnice
Perinatologi torej diabetične nosečnice posebej obravnavamo ter jih poučimo, kako pomembno je držati se navodil o prehrani in gibanju ter hoditi na redne kontrole v diabetološki dispanzer in v ambulanto za vodenje diabetičnih nosečnic. Take nosečnice spremljamo pogosteje kot običajno, večkrat nadziramo rast ploda in v primeru, ko je to potrebno, če dieta in predpisano gibanje ne deluje zadovoljivo, uvedemo še insulinsko zdravljenje. 

Poskrbite zase
Nosečnice z motnjo v toleranci za glukozo imajo za razvoj diabetesa kasneje v življenju večje tveganje, seveda pa ni nujno, da bodo res zbolele za diabetesom. Predvsem so na boljšem ženske, ki se zavestno lotijo boja proti razvoju diabetesa in ohranijo telesno aktivnost, skrbijo za čim manj maščob v prehrani ter ohranijo normalno telesno težo skozi vse življenje.

as. mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.