Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Kdaj je carski rez že vnaprej določen?

Vprašanje: Kdaj je carski rez že v naprej določen? Ali je lahko v naprej določen tudi zaradi prevelike dioptrije?


Kaj je carski rez?
Carski rez pomeni dokončanje poroda skozi rez na sprednji trebušni steni in rez na maternici. Gre za operativen poseg v splošni ali epiduralni anesteziji, za carski rez pa se običajno odloči porodničar, ki vodi porod. Kadar ima nosečnica težje osnovno obolenje, se upošteva mnenje zdravnika druge specialnosti, ki vodi osnovno bolezen nosečnice.

Vnaprej načrtovani carski rez
Vnaprej načrtovani carski rez, imenovan tudi elektivni carski rez, je redek. Njegova prednost je, da imamo čas porodnico pripraviti na operacijo, kar je še posebej pomembno pri porodnicah s težjimi osnovnim obolenjem.

Visoka dioptrija praviloma ni indikacija
Visoka dioptrija praviloma ni indikacija za elektivni carski rez, vsekakor pa je pomembno, da porodničar ve za dioptrijo porodnice. Pri taki porodnici je pomembno pravilno vodenje druge porodne dobe, ko porodnica s pravilnim pritiskom pomaga iztisniti otroka iz medenice. To je tudi doba, ko se pri porodnicah z visoko dioptrijo porodničar hitreje odloči za izhodno operacijo, to je kleščni porod ali porod s pomočjo vakuuma.

Ksenija Šelih Martinec, dr. med., specialist ginekolog porodničar

Teme

  • 25.07.09@15:20:25
    ojla.če se otrok ne obrne na glavico do poroda,a je potem nujen carski rez?a se da še kako drugače?
    ošpica
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.