Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Hrup škodi nosečnici

Ali močan hrup, na primer, če obiščete rockovski koncert ali če okoli vas pokajo petarde in svetlobne rakete, škodijo nosečnici oziroma otroku, ki ga nosi?

Močan hrup lahko poškoduje sluh nosečnice in tudi ploda. Zato se v nosečnosti ne zadržujte v bližini letala, ki vzleta, na rockovskem koncertu, sredi množice, ki meče petarde, na ognjemetu, v mizarski delavnici ali na gasilski veselici. Če je vaše delovno mesto zelo hrupno, se pogovorite z ginekologom in z delodajalcem, ker v času nosečnosti ne smete biti izpostavljeni hrupu. To pa ne pomeni, da morate utišati prav vse zvoke, da ne sme igrati radio na sobni jakosti ali da ne sme zalajati pes. Normalno glasni zvoki iz okolja so celo potrebni, da se plodov sluh razvija normalno.

nosecnica_hrup_01.jpg

 

 

 

 

 

 

Kaj sliši plod?
Otrok, ki ga pričakujete, ima sluh precej dobro razvit že pri 24 tednih. Informacije o zvokih, ki jih zazna s sluhom, se prenašajo do možganov, ki jih procesirajo. Med 27. in 30. tednom se tako plod že odziva na zvoke iz okolja. Opazili boste, da trzne, ko vam nenadoma zazvoni telefon, ki ga imate čisto blizu telesa.

Pridušeni zvoki

Ali to pomeni, da se mora nosečnica izogibati sesalniku, mikserju, sušilcu za lase in drugim gospodinjskim napravam, ki pogosto prebudijo plod, ko jih vključimo? Večina zvokov, ki jih mi zaznamo kot glasne, pridejo do plodu močno pridušeni. Zadušijo in stišajo jih stene maternice, mišice in maščobne obloge v trebušni votlini. Plod ima v notranjem ušesu amnijsko tekočino, kar še dodatno zaduši višje zvoke. Ko bo otrok rojen, bo zato slišal visoke tone veliko bolje, kot jih še v materinem telesu. Nizke tone pa amnijska tekočina priduši le malo. Otrok v vašem telesu zato dobro sliši tum-tum-tum basov.

Vpliv hrupa na plod
Stalen hrup jakosti 90 do 100 decibelov lahko trajno poškoduje plodov sluh. Zaradi hrupa se tudi poveča možnost prezgodnjega poroda in možnost, da bo plod prelahek. Če pa je hrup občasen, na primer, če vam mojstri pridejo pobrusit parket, se poškodbe sluha pri plodu lahko pojavijo pri 100 do 110 decibelih. Da je bil nenadni zvok preglasen, boste vedeli, ker bo tako vznemiril otroka, ki ga nosite, da bo trznil, poskočil in se še nekaj časa nemirno premikal. To je neprijetno tudi za bodočo mamico.

Tiha glasba koristi

Tiha glasba na sobni jakosti pa plodu koristi. Pomirja bodočo mamico in ji ustvarja prijetno okolje, kar se prenaša na počutje plodu. Glasba pa vpliva tudi na možganske strukture plodu in otrok. Nekatere raziskave kažejo, da so malčki, ki poslušajo glasbo, inteligentnejši in da imajo bolje razvit spomin.

 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.