Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Kako naj vem, da se bo začel porod?

Bliža se dan predvidenega poroda, vi pa ste prestrašili, ker ste opazili na perilu kri? Brez panike! To je dober znak, ki napoveduje začetek poroda.

Vendar krvava sled še ne pomeni, da se bo porod zgodil že čez nekaj ur, lahko bo tudi šele čez nekaj dni, a otrok nedvomno končno prihaja! Običajno na spodnjicah opazite mešanico krvi in sluzi, ker se je odluščil čep, ki kot varnostna pregrada v nosečnosti zapira ustje maternice. Lahko pa opazite tudi bolj živo rdečo kri. Če pa vas skrbi, da je kaj narobe, pokličite v porodnišnico, da vas bodo pregledali. Bolje en pregled preveč, kot premalo, ker vsako krvavenje v nosečnosti zahteva pozornost zdravnika.

znaki_poroda_02.jpg

Ne začne se za vse enako!
Toda rahlo krvavenje ali čep sluzi in krvi ne opazijo vse ženske. Lahko pa opazijo kakšen drug značilen znak začetka poroda. Na primer, odtekanje plodovnice. Večini nosečnic voda (plodovnica) odteče šele med porodom, a ne tako redko se porod prične z izlivom plodovnice že nekaj ur prej, ko še niste v porodnišnici. Plodovnica vam lahko odteka po kapljicah kot da bi vam po malem uhajal urin, lahko pa priteče z navalom, kot da bi se nenadoma polulali iz polnega mehurja. Namestite si vložek, če ste v javnosti si ovijte okoli pasu pulover, nato pa se mirno odpravite v porodnišnico. Brez panike, a tudi brez odlašanja. V porodnišnici bodo preverili, kako se počuti plod, kakšna je njegova lega, in vas pripravili za porod. Včasih slišite »junačenje«, kako je porodnica potem, ko ji je odtekla voda, še dolgo odlašala odhod v porodnišnico, čeprav ji je odtekla voda. To je neodgovorno, ker obstaja povečano tveganje resnih zapletov za novorojenčka, če plodov del, ki je pri porodu vodilni - največkrat je to glavica - še ni fiksiran v medeničnem vhodu. Kako je pri vas, se morata čim prej prepričati ginekolog ali babica.

Znaki začetka poroda se lahko pojavijo posamezno ali skupaj,
vsi ali pa le nekateri. 

So to prebavne težave?
Zelo pogosto se pojavijo kot najava poroda slabost, bruhanje, driska, bolečine v križu... da se vam bo zdelo, kot da ste se nečesa preobjedli ali pojedli nekaj napačnega. Največkrat te znake začutite pozno ponoči, ko se umirite. Ne, ne gre za slabost. To je naravno čiščenje telesa, ki se pripravlja na porod. Ni vam še treba v porodnišnico, dokler ne začutite še kakšnega znaka, pač pa si vse pripravite, nato pa počivajte. Pijte dovolj, lahko tudi čisto juho, goste hrane pa ne jejte. Seveda pa ostanite pozorni na počutje, ker je vedno mogoče, da je vzrok za slabost kje drugje in ne v bližajočem porodu. če bi se pričeli počutiti slabše ali bi dobili vročino, takoj pokličite v porodnišnico.

znaki_poroda_01.jpg

Pričeli so se popadki
Za večino nosečnic pa se porod začne s popadki. Na začetku so redki, pojavljajo se ritmično, njihova jakost, trajanje in pogostost pa naraščajo. Tako jih ločite od lažnih popadkov – ti ne naraščajo in se ne zgoščajo. Pojdite v porodnišnico, ko boste čutili popadke na 5 minut in si bodo k sledili na 30 minut. Če to ni vaš prvi porod pa računajte, da se bo v drugo vse odvijalo hitreje.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.