Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Vnetje dlesni v nosečnosti

Vnetna obolenja obzobnih tkiv so pogost pojav med odraslo populacijo, saj več kot 90% odraslih oboleva za vsaj začetno obliko te bolezni. Možnost nastanka teh obolenj se med nosečnosti poveča. Nastane t.i. nosečniški gingivitis. To je začetna oblika, ki se v primeru, da se je ne zdravi, razvije v kronični obliko.

nosecnost_vnetjesi_slika_vnetja.jpg

Zaradi porasta nosečniških hormonov ter povečanega odziva imunskega sistema na zobni plak je dovzetnost obzobnih tkiv za vnetje povečana. Zato se ob nezadostni ustni higieni, ko na zobni površini ostajajo obloge, razvije nosečniški gingivitis. Dlesen izgubi videz zdrave dlesni. Obolela dlesen postane pordela, otekla in boleča. Ob dotiku zakrvavi. Lahko se pojavita tudi preobčutljivost zob ter slab ustni zadah.

          "Krvavenje dlesni ob ščetkanju zob v nosečnosti ni normalno!"

Ker še vedno obstaja mnenje, da je krvavenje dlesni ob ščetkanju zob v nosečnosti normalno, je pogosto začetna oblika vnetja obzobnih tkiv spregledana in posledično nezdravljena. Gingivitis lahko ob neustrezni obravnavi napreduje v parodontalno bolezen,ki predstavlja tveganje za nastanek zapletov. Raziskave namreč kažejo na povezavo med vnetji obzobnih tkiv ter zapleti v nosečnosti, kot so prezgodnji porod, nizka porodna teža novorojenčka, preeklampsija.

nosecnost_vnetjesi_umiva_zobe_2_mala.jpg

Preventiva je najpomembnejša
Najpomembnejša za preprečevanje nastanka nosečniškega gingivitisa je preventiva. Za preprečevanje vnetja dlesni je nujna dobra ustna higiena. Temeljito čiščenje zob z mehko zobno ščetko ter zobno pasto vsaj dvakrat dnevno. Ne smemo pozabiti na uporabo zobne nitke ali medzobnih ščetk, da odstranimo vse zobne obloge v medzobnem prostoru. Ustno higieno lahko dopolnimo še z uporabo ustne vode.

     "Na rednem pregledu zobozdravnika opozorite na svojo nosečnost."

Pri preprečevanju in zdravljenj vnetja obzobnih tkiv je aktivna vloga zobozdravnika nepogrešljiva. Na rednem zobozdravstvenem pregledu naj nosečnica zobozdravnika opozori na svojo nosečnost. Tako bo zobozdravnik več pozornosti namenil stanju obzobnih tkiv nosečnice, saj so le ti v obdobju nosečnosti najbolj na udaru. Opravil bo kontrolo zobnega plaka, pacientko opozoril na mesta na zobeh, kjer zobni plak ostaja. Po potrebi bo odstranil mehke ter trde zobne obloge (zobni kamen), da bo vzdrževanje ustne higiene čim bolj učinkovito.

nosecnost_vnetje_dlesni_se_lepo_smeji_mala.jpg

"Raziskave kažejo na povezavo med vnetji obzobnih tkiv ter zapleti
v nosečnosti, 
kot so prezgodnji porod,
nizka porodna teža novorojenčka, preeklampsija." 

Poudariti je potrebno pomen ozaveščenost nosečnice o vplivu njenega oralnega zdravja na še-nerojenega otroka. Nosečnica naj vstopi v nosečnost s saniranim zobovjem brez karioznih lezij in brez vnetja obzobnih tkiv. S tem se namreč zmanjša tveganje za nastanek zapletov, povezanih z obolenjem obzobnih tkiv. Če pa se zapleti pojavijo, jih je potrebno zdraviti. Zato je priporočljivo aktivno sodelovanje nosečnice, zobozdravnika oz specialista parodontologa ter po potrebi tudi ginekologa.

Nataša Šlajkovec, dr. dent. med.

Save

Save

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.