Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Vloga porodne spremljevalke - dule

Porodna spremljevalka (dula) je ženska, ki v času nosečnosti, med porodom in v zgodnje obdobju po porodu podpira starše in njihove družine. Obstaja veliko raziskav, ki kažejo na to, kako zelo je podpora dule v času poroda koristna pri porodu. Prednosti se kažejo tako pri manjši uporabi protibolečinskih sredstev, manjšem številu medicinskih intervencij posegov, vključno z manjšim številom carskih rezov ter z večjim splošnim zadovoljstvom mamic in očetov z njihovo porodno izkušnjo. Dula namreč ob porodu ne podpre le mame, pač pa tudi očeta.

V širši javnosti še vedno velja prepričanje, da smo dule koristne le, če načrtujete naravni porod. A to nikakor ni res. Dula nudi podporo vsem družinam, ne glede na to, kakšen porod načrtujejo.

Načrtovani carski rez

Dula vam lahko pomaga tudi v primeru, če načrtujete carski rez. Pomaga vam lahko pred porodom, v času priprav in načrtovanja, kakšen carski rez si želite, kako želite, da je po porodu poskrbljeno za vašega otroka. Dula lahko pride z vami v porodnišnico in vas podpre, ko čakate, da se operacija začne, in vas počaka, ko pridete iz operacijske dvorane. V času, ko ste v operacijski dvorani, lahko dula pomaga očetu pri povezovanju z novorojenčkom. V nekaterih bolnišnicah vas lahko dula celo spremlja v operacijsko sobo ter vam in partnerju pomaga, da ostaneta mirna in da se kasneje lažje povežeta z dojenčkom. Po carskem rezu vam dula lahko pomaga pri začetku dojenja in vam ponudi informacije in predloge za najboljše okrevanje, ko boste doma. Dule pomagamo ženskam, ki načrtujejo carski rez.

Porod z epiduralno analgezijo

Če si nameravate med porodom porodno bolečino blažiti z epiduralno, vas bo dula ob tem podprla. Še več. Ko se porod začne in do odhoda v porodnišnico, vam bo pomagala lajšati intenzivnost poroda. Pomaga vam, da vaš porod čim bolj napreduje, preden se odločite za epiduralno. Z različnimi tehnikami vam lahko pomaga, da vam bo čim bolj udobno, medtem ko čakate na anesteziologa. Predvsem pa vam s svojim znanjem in izkušnjami pomaga pri tem, da ne pride do zastoja poroda po prejemu epiduralne. Pogosto epiduralna v času iztisa namreč ne omogoča sodelovanja mamice, ali pa zato, da mamica lahko sodeluje ob iztisu, v času iztisa epiduralne več ne lajša. V tem primeru vam lahko dula pomaga odpraviti bolečino z nefarmakološkimi tehnikami lajšanja bolečine. Dule pomagamo ženskam, ki načrtujejo porod z epiduralno.

Naravni porod

Če načrtujete naravni porod, vas lahko dula pred porodom nauči tehnik, ki pomagajo blažiti intenzivnost poroda, nauči vas tehnik sproščanja, ter vam pokaže zakaj in kako se je med porodom možno gibati. Med porodom vas lahko podpira in vam pomaga, da se počutite prijetno in zmanjšate občutke bolečine z masažo, spremembami položaja in sprostitvenimi tehnikami. Ob pripravi na porod vam pomaga zbrati informacije, ki jih potrebujete za sprejemanje svojih odločitev. Med porodom vas spomni na vaše želje in vas pomirja, ko vam pove, da je vse, kar se dogaja normalno. Dule pomagamo ženskam, ki načrtujejo naravni porod.

Ko pride do zapletov

Vsaka ženska se, glede na svoje življenjske izkušnje, odloči, kakšen porod si želi. Vsaka mamica si želi imeti varen in zdrav porod ter zdravega otroka. Vendar pa se porod včasih odvije drugače, kot si je želela, pričakovala in načrtovala. Dula vam lahko pomaga tudi, ko pride do nepričakovanih dogodkov. V času, ko je v kratkem času potrebno sprejeti veliko pomembnih odločitev, vam pomaga, da poznate in razumete vse svoje možnosti. Nudi vam brezpogojno podporo in nepristranske informacije. Pomaga vam, da se pri odločanju počutite samozavestno in da sami sprejemate odločitve, s katerimi ste zadovoljni. Dula je vedno na vaši strani, tudi ko nič ne poteka po načrtih. Tudi če se načrtovani naravni porod spremeni v carski rez, vam pomaga, da ste na koncu opolnomočeni in se zavedate, da so bile vaše odločitve najboljše možne v danem trenutku. Podpre vas tudi, če med sicer načrtovanim naravnim porodom ugotovite, da je v tem hipu to za vas preveč intenzivno in se odločite za epiduralno. Ob porodu se pogosto zgodi kaj nepričakovanega in načrti se lahko pogosto spremenijo. A dula ostane ob vas in z vami ne glede na to, kako se odločite.

Vsak porod si zasluži dulo

Sprva so se za porod z dulo odločale predvsem mamice (pari), ki so si želele naravnega poroda. Zato je prišlo do nerazumevanja tega, kaj vloga dule pravzaprav je. Dule ne podpiramo poroda. Dule podpiramo žensko v času, ko ima vprašanja v nosečnosti in ko potrebuje spodbudo in podporo v času poroda. Dule podpremo očeta, da razume, kaj se ob porodu dogaja, da izgine tesnoba ob neznanem dogodku in da ob (po) porodu lažje podpre svojo ženo (partnerico). Dule pripravljamo par na novo, najpomembnejšo in najlepšo vlogo - vlogo starša. Dule podpiramo družino ob prehodu v starševstvo. Ne glede na način poroda, ki si ga izberejo.

Obporodne spremljevalke (dule) v marcu, mesecu pomladi, ko se prebuja narava, praznujemo svoj praznik. Dule združenja MOJA DULA bomo z vami prihodnji teden delile članke, filmčke in vam na Facebooku v živo odgovarjale na najrazličnejša vprašanja.

Pridružite se nam na spletni strani https://www.facebook.com/mojadula ter v Facebook skupini: https://www.facebook.com/groups/240768307090423

dr. Špela Peternel, voditeljica priprav na porod, DreamBirth® svetovalka in izkušena obporodna spremljevalka ter svetovalka za nošenje (Die Trageshule) in inštruktorica masaže dojenčkov (IAIM)

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.