Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Privajanje na kahlico

 

Vprašanje: Sem mamica dveletne hčerke, ki je lepo razvita in hitro napreduje. Doma imamo kar se da normalno ozračje brez prepirov pred otrokom ali podobno. Hči je dudo zavrgla pri petih mesecih, dojila pa sem jo 15 mesecev in čez noč opustila zaradi operacije. Šok je dobro prenesla in mislim, da je bilo huje zame. 

Stekleničko pa še vedno uporablja. In tu nastane problem. Kako naj jo odvadim večernega pitja tik pred spanjem. Spije eno do dve steklenički, včasih pa želi tudi ponoči, saj se še vedno zbuja tudi do štirikrat na noč. Takrat ji ponudim samo vodo. 

Težave pa imamo tudi pri privajanju na čistočo. Veliko sem že brala o tem, tudi v vaši reviji, vendar nekako ni uspeha. Čez dan ji pleničko snamemo in jo posadimo na kahlico, kamor gre včasih raje, včasih manj rada. Zelo je vesela, ko vidi svoj »pridelek«. Sami smo uporabili počasnejšo metodo odvajanja. 

Prosim vas, če bi mi lahko odgovorili na naslednja vprašanja: Kako naj jo odvadimo večernega in nočnega pitja? Kaj naj naredimo, ko se pokaka v hlačke?Kaj mora vedeti otrok?

O držnosti pri otrocih govorimo, ko otrok brez opominjanja sam začuti potrebo po odvajanju seča in blata, se sleče, opravi potrebo in obleče hlače nazaj. Pomembno je, da ga na držnost ne privajamo prej, preden je za to pripravljen. Poznati mora besede, kot so lulanje, kakanje, suh, moker, čist. Vedeti mora, zakaj uporabljamo kahlico, zato naj gleda starše, starejše sorojence in vrstnike ob uporabi stranišča. Želeti si mora biti čist - zato ga pogosto previjajte, da si bo želel suhe plenice. Učite ga, da pride k vam takoj, ko je moker ali pokakan in ga za opozorilo nagradite. Razložite mu povezavo med suhimi hlačkami in uporabo kahlice. Spoznati mora občutek polnega mehurja ali potrebo po odvajanju blata, recimo, ko počepa, ko se drži za spolovilo, ko si vleče hlače ali vam pove, da bo kakal. Otrok je držen, ko je sposoben nekaj časa zadržati odvajanje seča ali blata.

Privajanje na čistočo
Ob privajanju na čistočo moramo otroku vlivati pogum, ga nagrajevati, biti potrpežljivi in vse skupaj naj bo zabavno. Vsekakor se izogibajte vsakemu pritisku in kaznovanju. Otrok mora čutiti, da obvlada položaj.

Izbira kahlice
Pri izbiri kahlice bodite vsekakor pozorni, da otrok ob sedenju na njej doseže tla. Le tako lahko izvaja tak pritisk s trebušnimi mišicami, da lahko potisne blato navzven in se tudi počuti varnega ob dotikanju tal. Prav tako naj sede nanjo in se umakne z nje, kadar hoče. Nagrada naj bodo koščki sadja, krekerji, zvezdice ali nalepke. Kahlico kupita skupaj že nekaj tednov prej, preden želite začeti s privajanjem na čistočo. Pojasnite mu, da je to le njegov osebni sedež. Skupaj nalepita nanjo njegovo ime. Naj si jo okrasi, lahko sede nanjo povsem oblečen, tako da mu bo udobno. Med tem lahko gleda televizijo, se igra ali bere knjigice. Šele najmanj po kakem tednu napredujte od sedenja na kahlici na dejansko privajanje na čistočo.

Spodbujanje
Ko opazite, da otrok čuti potrebo za odvajanje seča ali blata, ga vzpodbudite z besedami. Če kakec ali lulanje želita ven, naj uporabi kahlico. Če tega ne opažate, potem je najbolje uporabiti kahlico po spanju ali 20 minut po obrokih. Če otrok ne želi sodelovati in vstaja s kahlice, ga nikakor ne silite nanjo. Prav tako končajte s privajanjem po petih minutah, če otrok ni bil uspešen, ne glede na to, ali uživa ali ne. Za vsako sodelovanje ga nagradite. Lahko z besedami: »Res sediš na kahlici prav tako kot tvoja mamica,« ali »Res se dobro trudiš.« Večje nagrade, na primer obisk v trgovini s sladoledom, prihranite za čas, ko bo otrok uporabljal kahlico samostojno ali bo celo sam zaprosil zanjo. Do te samostojnosti običajno mine kakšen mesec ali dva.

Če se zgodi nesreča
Če se zgodi »nesreča«, ga čim prej previjte, rekoč: »Želel si lulati v kahlico, ampak si lulal v hlače. Vem, da si zato žalosten. Želiš biti suh. Saj bo kmalu bolje.« Če želite biti v odgovoru kritični, bodite to le redko, na primer z besedami: »Veliki fantje ne lulajo v hlače.« Ali pa omenite ime kakšnega drugega fanta ali deklice, ki ga ima otrok rad in to zna. Nato ga previjte prijazno brez jeze. Pritisk ali siljenje napravi dvoletnika povsem nesodelujočega. Ne kaznujte ga s tem, da ga ne previjete. Ko otrok sodeluje, opustite plenice in uporabite hlačke pleničke. Prve hlačke in tudi vrhnje hlače morajo biti enostavne za slačenje in oblačenje. Plenice nato uporabljajte le še ob spanju podnevi in ponoči.

Kdaj rabite pomoč?
Poiščite pomoč, če dvoinpolletnik nikakor ne želi sodelovati pri privajanju na čistočo, če se ne morete zadržati in uporabljate silo oziroma kaznovanje ali če je otrok starejši od treh let in čez dan še ne obvlada čistoče. Prav tako poiščite pomoč, če pri doslednem upoštevanju nasvetov po dveh mesecih vaje niste učinkoviti.

Ajda Cimperman, dr. med., specialist pediatrije

 

Teme

  • 09.08.10@10:10:03
    Prosim vas če mi lahko svetujete.Hči je stara27mesecev in če vedno v pelenicah.
    Probala sem že marsikaj pa nepomaga.
    www.svetoglasov.com
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.