Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Telovadimo tiho v stanovanju

Piše: Živa Battelino, prof. športne vzgoje

Ko se jeseni deževni dnevi vrstijo drug za drugim, otroci ne vedo, kaj bi počeli sami s sabo. Polni so energije, ki se nabira in se nima kje sprostiti. Čeprav stanujemo v večstanovanjski hiši in sosedje obožujejo mir in tišino, lahko tudi doma poskrbimo za otrokom tako potrebno gibanje, jim popestrimo dolgočasne deževne dni in se hkrati še naučimo česa novega. Vse naštete igre so uporabne, ko je vreme neprimerno za igro na prostem. Drugače pa vam želim čim več dni, ki jih boste lahko preživeli na jesenskem soncu.

V, na, za, pod, pred, levo, desno...

Igrica poleg potrebnega gibanja otrokom pomaga tudi pri osvajanju prostorskih pojmov, ki jih prilagajamo znanju in starosti otroka. Primerna je tudi za šolo ali vrtec. V šoli smo se jo igrali s štirimi skupinami v obliki štafetne igre. V prilagojeni obliki se jo lahko igramo tudi z enim samim otrokom. Tukaj pa je opisan primer igre za dva otroka. 

Potrebujemo:
- štiri majhne hišice iz kock, po dve hišici za vsakega otroka. To so lahko hišice iz plastičnih ali lesenih kock, iz kartona ali česa podobnega,
- čim več dodatkov za hišice, ki jih imamo doma ali jih izdelamo sami - strehe, drevesa, vozičke, okna, rožice, stole, mizice, sončnike, živali, gugalnice, ograje, prebivalce hiš...
- čim več kartončkov, na katerih so napisani pojmi, ki bi jih radi utrdili ali naučili, kot so na primer pred, za, levo od, desno od, pod, levo od desne, levo od leve, na, ob, med obema, v levi ali desni, na strehi, pod drevesom. Napise na kartončkih prilagajamo znanju otrok. Če malček še ne zna brati, mu bomo kartončke med igro brali odrasli. Za dva otroka (ali dve skupini), potrebujemo vsak napis dvakrat.

Priprava: 
Vsak otrok si na svoj prostor, to je na mizi ali na stolu, postavi dve hišici iz kock, »levo« in »desno« hišico. Levo in desno določimo glede na to, s katere strani bo otrok nosil kartončke. Čim bolj oddaljeno od hišic (enako od obeh), po tleh raztresemo dodatke.

Igra: 
Na znak otroka pobirata po eno igračko s tal in jo neseta k hišicam, ter ju po svoji želji opremita. Šele ko je igračka umeščena, se vrneta po novo. Časovne omejitve ni, pomembno je le, da sta otroku hišici všeč. Če je igračk veliko in oddaljenost večja, se malčki pri tem kar razgibajo. Ko so hišice opremljene, postavimo namesto igračk na dva kupčka še kartončke. Sedaj namesto igračk k hišicam nosita vsak s svojega kupčka kartončke in jih postavljata na ustrezna mesta. Če na kartončku piše »pod desno hišico«, mora otrok kartonček tja tudi postaviti. Tudi pri tem hitrost ni pomembna, pomembno je le pravilno postavljanje kartončkov. Dodatno navodilo otrokoma je, naj hodita čisto tiho, po prstih. Ko oba otroka končata, skupaj pogledamo, kako sta opravila. Za vsak pravilno postavljen kartonček dobi otrok eno kocko in iz njih sestavi svoj stolp. Na koncu naj otrok pogleda, kako visok stolp je sestavil. Igro lahko večkrat ponavljamo, da bo stolp vedno višji. To bo za malčka dobra motivacija. Lahko bo tekmoval sam s sabo in tudi nazorno videl svoj napredek. Na vrata lahko s svinčnikom tudi narišemo črto, do kam bo segel stolp, ko bodo vsi kartončki na pravih mestih.

Baloni

Baloni so za igro v stanovanju kot naročeni. Lahki so in mehki, ničesar ne razbijejo, ne povzročajo hrupa pri odskoku, z njimi pa se lahko igramo mnogo različnih iger. Že napihovanje balona širi pljuča. Že če balon samo večkrat napihnemo in spustimo kot raketo, smo nekaj naredili za svoje zdravje.

Igre:
- Manjše napihnjene balone lahko s pihanjem vodimo po tleh kot avtomobile. Vodimo jih okoli ovir, pod njimi…
- Igre z odbijanjem balonov so za malčke zelo primerne. Ker je balon lahek in leti počasi, ga lahko odbijajo že najmanjši, saj imajo dovolj časa, da ga opazujejo, se pripravijo in nato odbijejo. Balon odbijamo v paru, drug drugemu. Potrudimo se, da ne pade na tla.
- Z baloni, ki jih odbijamo z različnimi loparji, lahko malček pridobiva občutek za »podaljšano roko«.
- Malček lahko balon, ki leži na tleh, vodi z loparjem kot s hokejsko palico okoli ovir in v cilj. Nosi ga lahko na loparju med hojo in pazi, da mu ne pade na tla (nosi jajca v ponev), meče ga v zrak in lovi nazaj na lopar…
- Tudi metanje, ujemanje in brcanje balonov v stanovanju običajno ni moteče. Včasih, če je več prostora, lahko z manjšim balonom igramo celo prilagojen mini nogomet.

Drog med vrati

Pri vsakoletnem testiranju, ki ga opravljajo vsi otroci v vseh šolah po Sloveniji, se je med drugim izkazalo tudi to, da imajo otroci vedno manj moči v rokah. Razumljivo - večina otrok ne pleza več po drevesih in se ne obeša več na drogove za stepanje preprog, zato pa več sedi. Rešitev je zelo preprosta. Kupimo gladek in močan drog, največ tako debel, da ga lahko otrok v celoti objame s prsti. Na okvirje vrat v različnih višinah pritrdimo deščice v obliki črke V (podkve ali kaj podobnega). Vmes na primerno višino položimo drog. Pod drog položimo nekaj mehkega (staro žimnico iz otroške postelje) in pustimo otrokom, da se igrajo. Z obešanjem, guganjem, prevali in podobnimi vragolijami se bodo razgibali, krepili moč rok in ramenskega obroča, pridobivali orientacijo v prostoru in druge spretnosti. Na drog, ki je na najvišji točki, lahko za najmlajšega malčka obesimo tudi »skokec«, za nekoliko večjega pa gugalnico, da se bo gugal in zabaval.

»Pliškoti«

Tudi s plišastimi živalcami se da lepo telovaditi. Na primer:
- Pliškota med dlanmi stiskamo čim bolj skupaj, da ga naredimo čim bolj ploščatega ali čim manjšega. Pri tem glasno povemo, s katero roko ga stiskamo.
- Pliškota damo med kolena in jih stisnemo skupaj. Naredimo nekaj kratkih in nizkih poskokov naprej, ali pa z njim vred (med koleni) hodimo.
- Pliškota si postavimo na glavo in naredimo nekaj počepov. Potrudimo se, da nam ne pade z glave.
- Ležemo na trebuh, pliškota pa z obema stopaloma potiskamo ob tla. Nato vajo ponovimo še z rokama, leže na hrbtu.
- Igramo se, da je otrok mama pingvinka, ki svojega mladička pliškota prenaša na stopalih, pokritega s trebuhom, da ga ne zebe. Pliškota si položimo na narti. Dvignemo prste na nogah, tako da stojimo samo na petah. Stopala imamo narazen nekaj centimetrov. Sedaj z majčkenimi koraki hodimo po petah in pri tem pazimo, da nam mladiček ne pade na tla.
- Igramo se, da je otrok muca, ki svoje mladičke nosi tako, da jih z gobčkom zgrabi za vrat. Otrok svojega pliškota stisne pod brado, potisne glavo na prsi in tako prenaša svojo malo mucko.
- In za konec še miselna naloga. Otrok mora nesti pliškota od točke A do točke B kakor želi, ne sme pa se ga na poti dotikati niti z rokami niti z nogami. Videli boste, da bo poiskal rešitev (nosil ga bo na glavi, na rami, na narti, pod majico…)
- Plišaste živalice so tudi primerne za žoganje, saj so mehke in lahke.

Podstavljanje kamnov

Vsak, ki se želi igrati to igro, potrebuje dva kartona, ki predstavljata dva kamna. Na začetku stojimo z eno nogo na enem, z drugo na drugem kartonu. Nato polagamo kartona predse in stopamo nanju izmenično z levo in desno nogo, dokler ne pridemo na drugo stran »reke«, to se pravi hodnika ali predsobe. Vmes se ne smemo dotakniti tal. Da bi bila igra bolj zanimiva in težja, lahko dodamo ovire, okoli katerih, pod katerimi ali pa preko katerih se je potrebno prebiti.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.