Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Deski, ki pomenita smučarski svet

Nekoč je bilo to okorno prevozno sredstvo v snegu, danes pa lahko pravzaprav govorimo o strastnem športu: v tej smučarski zgodbi o uspehu ima Avstrija vodilno vlogo.

Avstrijska šola smučanja – svetovnega pomena

Zgodovina smučanja v Avstriji se prične z velikim imenom: Mathias Zdarsky. Avstrijcu je na začetku 20. stoletja kot prvemu uspelo, da se je na lesenih deskah uspel spustiti po strmini, pri čemer si je za spremembo smeri pomagal z dolgo palico. Kmalu za tem so se pričela odvijati prva smučarska tekmovanja – po hribu navzgor, po hribu navzdol in čez ravni teren. Nekaj let kasneje pa je prišlo do prelomne revolucije: Hannes Schneider in Toni Seelos sta iznašla lok na robnikih in vzporedni lok. To je bil povod, da je športni svet zajelo novo gibanje: ustanovljene so namreč bile številne šole smučanja, med katerimi je bila tudi prva smučarska akademija Hannes Schneider v Sankt Antonu ob Arlbergu.

hannes_schneider_erfinder_des_parallelschwungs_archiv_winter_sport_museum_muerzzuschlag.jpg
© Archiv Wintersportmuseum Muerzzuschlag


Avstrija je s tem postala nov alpski smučarski cirkus, saj se je Austrian Way of Skiing razširil vse do Japonske in v Združene države Amerike – in v 50. letih prejšnjega stoletja dvignil veliko prahu: športnik Stephan Kruckenhauser je namreč izumil wedel tehniko smučanja. To pomeni, da smučar v hitrih, kratkih lokih in z nogami skupaj elegantno vijuga po smučarski stezi navzdol. Ti časi so že zdavnaj mimo: danes je najbolj razširjena tehnika smučanja carving – to so loki v velikem radiusu, pri čemer se smučar opira predvsem na robove smuči.

Šarm legend

Umetnost je iti po novih poteh in hkrati obdržati tradicionalni šarm, ki ga kot legendarni zimski športni kraj z lahkoto ohranjaš.

Kje pričeti, če ne tam, kjer se je vse skupaj začelo − v Arlbergu? Tam je bila leta 1936 zgrajena prva avstrijska smučarska vlečnica, hkrati pa je to tudi edini kraj na svetu, ki je ustvaril štiriolimpijske zmagovalce v alpskem smučanju − Lech Zürs. Majhna gorska vasica se je že zdavnaj razvila v mednarodno zimskošportno središče, ne da bi pri tem izgubila svoj razpoznavni šarm. To je opazno predvsem v Oberlechu, kjer obiskovalec dobi vtis, da se je čas ustavil, a je, ironično, tukaj prisotna tudi najmodernejša tehnologija. Zahvaljujoč podzemnemu tunelskemu sistemu in hitri žičnici, življenje v tem kraju v celoti poteka brez avtomobilov. Ali se še kdo sprašuje, kaj je vzrok, da to idilično vzdušje privablja tudi znane goste, kot so nizozemska kraljeva družina, rock pevec Campino ali igralec Hugh Grant?

lech_zuers_tourismus_josef_mallaun.jpg
© Lech Zuers Tourismus Josef Mallaun

Legendarne smučarske steze in steze za smuk

Avstrijske Alpe so ustvarile že številne smučarske legende. Med njimi so tudi Toni Sailer, Franz Klammer in Hermann Maier, ki s svojimi nepozabnimi vožnjami ohranjajo mit o kitzbühelskem Streifu.

Že samo ime omenjene smučarske steze vzbudi pri ljubiteljih športa veliko spoštovanje. Tudi v prihajajoči smučarski sezoni se bo sredi januarja v Kitzbühelu odvijal smuk na gori Hahnenkamm po eni izmed najnevarnejših tekmovalnih smučarskih stez na svetu. Gre za smučarsko stezo Streif, ki s svojim 85 % padcem in z najvišjo hitrostjo 150 km/h povzdigne adrenalin v višave tudi pri najbolj izkušenih smučarjih. Zmagovalci tega legendarnega tekmovanja pa še dolgo niso pozabljeni, saj nosijo gondole in vlečnice Hahnenkammbahn njihova imena.

Strmina z obvozom
Kot vsak, ki jo je obvladal, ima tudi smučarska steza Steif za sabo precejšen razvoj. Pred približno 90 leti so tukaj vabili k prvemu mednarodnemu tekmovanju Downhill Only. Takrat je najhitrejši udeleženec dosegel povprečno hitrost zgolj 22,5 km/h. Danes ponuja smučarska proga Streif s svojo nezanemarljivo dolžino (3.312 metrov) bistveno večje hitrosti. Zahvaljujoč obvozom ob največjih strminah, pa vendarle ne rabi vsak smučar premagovati Streifa kot v svojem času Franz Klammer ali Herminator Hermann Maier.

Znane osebe, kamor seže pogled
Dogodek okrog smuka na gori Hahnenkamm ni z rdečo barvo označen le v koledarjih smučarskih atletov. Vsako leto je tukaj mogoče srečati znane osebe s celotnega sveta, ki navijajo za svoje favorite. Tako je npr. stalni gost tega edinstvenega dogodka tudi Terminator Arnold Schwarzenegger.

streif_bei_nacht_ksc_hkr.jpg
© KSC HKR

Kitzbühel in še več
Podoben kultni status, kot ga ima smučarska steza Streif, ima tudi legendarni nočni slalom na gori Planai v štajerskem Schladmingu. Vsako leto okrog 45.000 obiskovalcev doživi to spektakularno smučarsko zabavo, ki jo ponuja 4-Berge-Skischaukel, tj. smučarska steza, ki vodi čez štiri sosednje gore z medsebojno povezanimi smučišči. Obiskovalci lahko svoje smučarsko znanje vselej preizkusijo na avstrijskih smučarskih stezah za svetovni pokal in teh je kar nekaj: Saalbach-Hinterglemm, Flachau, St. Anton am Arlberg in Hinterstoder. Smučarska sezona v alpskem smučanju za svetovni pokal se že tradicionalno vsako leto začne v Söldenu, kdor pa si zastav visoke cilje, lahko premaga olimpijsko smučarsko stezo na Patscherkofelu v Innsbrucku.

soelden_skigebiet_oetztal_tourismus_mala.jpg
© Oetztal Tourismus

https://www.austria.info/si

VEČ INFORMACIJ TUKAJ

Naročite se na e-novice z ugodnimi ponudbami iz Avstrije TUKAJ

Promocijsko sporočilo

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.