Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Zibelka avstrijskega smučanja - Lech Zürs

Možnosti za odlično smuko na 305 km prog res ne manjka.

V Lechu je smučarska tradicija dolga že več kot stoletje, saj Arlberg velja za zibelko avstrijskega smučanja. Vse od začetka 20. stoletja so tradicija, gostoljubje, umirjenost, obilica snega in rahel pridih mondenosti značilnosti smučarskega središča Lech-Zürs, ki je skupaj s še 11 regijami po svetu član prestižnega kluba »Best of Alps«. Med 12 najboljšimi je tudi bližnji St. Anton am Arlberg, s katerim je Lech-Zürs od lanske sezone povezan z žičnicami. Tako je skupaj s krajema Warth in Schröcken največje povezano smučišče v Avstriji in peto največje smučišče na svetu.


za_net_slika_1_lech_c_lech_z_rs_tourismus_by_sepp_mallaun.jpg
Foto: Lech Zürs Tourismus by Sepp Mallaun

Več kot 300 km urejenih prog
Možnosti za odlično smuko na 305 km prog res ne manjka, ker pa Lech slovi tudi kot priljubljeni cilj »freeriderjev«, je potrebno omeniti še več kot 200 km prog izven urejenih terenov, ki ponujajo smučarske užitke v celcu. Snega je vsako sezono več kot dovolj, zato so zasneževalne naprave le na nižje ležečih smučiščih, na višjih pa se smuča po naravnem snegu. Smučarske proge ležijo na nadmorski višini od 1.450 do 2.811 m, večina jih je nad gozdno mejo, z najvišjih pa se odpirajo čudoviti razgledi na okoliške vršace. Največ (132 km ) je modrih prog, ki so primerne tudi za manj vešče smučarje, 123 km je rdečih prog, 50 km pa je črnih prog, namenjenih najzahtevnejšim smučarjem. Med njimi je tudi ena najbolj strmih urejenih prog na svetu Langer Zug, ki je z 80% naklona v najstrmejšem delu izziv tudi za najbolj izurjene. Kar dobro telesno pripravljeni morajo biti tudi smučarji, ki v polovici dneva opravijo označeno pot Beli krog (Der Weisse Ring) po smučiščih v Lechu, Oberlechu, Zürsu in Zugu. Pot je namreč dolga 22 km in ima skupno 5.400 m višinske razlike, ob potrditvi na vseh določenih kontrolnih točkah pa prejmejo udeleženci tudi simbolično nagrado. Enkrat na leto pripravijo tudi spektakularno tekmo »Run of Fame«, ki poteka po smučarskih progah vse od St. Antona do Wartha in nazaj, presmučati pa je treba kar 85 km in premagati 18.000 m višinske razlike. V celotni regiji od St. Antona preko Lech-Zürsa do Wartha je sicer mogoče smučati na vseh 88 žičnicah z enotno smučarsko vozovnico Ski-Arlberg in tako med nekajdnevnim dopustom preizkusiti (skoraj) vse proge. Brezplačni smučarski avtobus med kraji poskrbi za vse tiste, ki se bi jim pot na smučeh morda zdela predolga. Sankaška proga iz Oberlecha v Lech je dolga 1,2 km in je ponoči razsvetljena, smučarski tekači pa imajo na voljo 6 prog v skupni dolžini 30 km.

za_net_slika_3_lechzuerstourismus_sonnenskilauf_c_lech_z_rs_tourismus_by_sepp_mallaun.jpg
Foto: Lech Zürs Tourismus by Sepp Mallaun

Gostinska ponudba tudi za najzahtevnejše
Prav tako kakovostna kot smučarska ponudba je kulinarika v Lech-Zürsu, pa naj gre za prijetno urejene koče ob smučišču ali pa za gostinsko ponudbo v kraju. Ker v Lech prihajajo tudi najpremožnejši gostje in kronane glave, ne manjka niti najbolj prestižnih lokalov z vrhunsko hrano in pijačo, mogoče pa je poiskati tudi kaj bolj običajnim smrtnikom primernega. Očitno se večina gostov po smučarskem dnevu rada pocrklja še ob dobri večerji, saj je celo izven glavne sezone zvečer kar težko najti prosto mizo. V kraju je sicer veliko večjih in manjših hotelov, nekoliko manj pa penzionov in apartmajskih hiš. Hoteli so praviloma višjih kategorij in večina ima tudi wellness z bazenom in savnami. V Lech-Zürsu so užitki na visoki ravni zagotovljeni, pa naj gre za smučanje ali za razvajanje po napornem dnevu…


Matjaž Markič

www.lech-zuers.at

za_net_slika_2.jpg
Foto: arhiv Moj malček

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.