Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Izlet na Koroško: Veliko drobnih dragocenosti

Čare Koroške, ene manjših slovenskih regij, gre iskati predvsem v drobnih dragocenostih, ki sta jih izoblikovala narava in človek. Veliko jih je in raztresene so po skritih kotičkih naselij ter po okoliških gorskih dolinah, ki se dvigajo pod mogočne vrhove.

Koroška obsega območje treh dolin - Mežiške, Dravske in Mislinjske, ter treh pogorij – Pohorja, Karavank in Savinjskih Alp, ki dajejo pokrajini pečat samosvoje prvobitnosti in čvrstosti. Neokrnjena gorska narava in gozdovi z razvejano mrežo gorskih cest in poti nudijo raznovrstne možnosti raziskovalnih potepanj. Enako lepe in vznemirljive so postaje na teh poteh, kjer bo vsakega popotnika pričakalo gostoljubje domačinov, ponosnih naslednikov samorastnikov. Koroška pa je tudi ena najstarejših slovenskih industrijskih regij, zato skušajo rezultate dala knapov, pavrov, oglarjev, flosarjev, tesarjev in kovačev vtkati v kar najbolj pristen in živ prikaz te naše pomembne dediščine.
slika_1_crna.JPG
V središču Črne na Koroškem je spomenik padlim borcem, ki ga je zasnoval Jože Plečnik. V bližini pa je tudi muzej olimpijcev, saj je Črna kraj s prepričljivo največjim številom olimpijcev glede na število prebivalcev. Od tukaj poleg danes najslavnejše smučarke Tine Maze prihajajo tudi bratje Pudgar, Mitja Kunc, Aleš Gorza in drugi, pa glasbeniki Mojmir Sepe, Milan Pečovnik – Pidži, Fredy Miler…

slika_2_podzemlje_pece.JPG
Podzemlje Pece – rudnik svinca in cinka Mežica kot turistični rudnik in muzej – je resnično posebno doživetje. V osrčje rudnika vas popelje pravi rudarski vlakec in globoko pod površjem se sprehodite po muzejski poti, kjer se seznanite z zgodovino rudarjenja in življenjem rudarjev skozi čas. Z vodnikom lahko več kot pet kilometrov podzemlja tudi prekolesarite, podzemne labirinte pa lahko bolj pustolovski raziskujete na vodenem ogledu celo s kajaki.

slika_3_slovenj_gradec.JPG
Slovenj Gradec je edina koroška mestna občina. Lepo urejeno mestno jedro privlači vedno več turistov, ki se zlasti radi zadržijo pred cerkvijo Sv. Elizabete, kater glavni oltar je eden največjih dosežkov baročnega oblikovanja pri nas. V prenovljeni rojstni hiši skladatelja Huga Wolfa (1860-1903) je urejen spominski muzej mojstra samospevov. Pozornost s svojo pojavo in lego privlači tudi skulptura venetskega konja, kot ga je upodobil Oskar Kogoj.

slika_4_splavarjenje_drava.JPG
Flosarske frajle in flosarji vas s harmoniko v rokah in z nasmehom na ustih pričakajo v splavarskem pristanu v občini Muta na Gortini. Flosarji sledijo tradiciji splavarjenja po reki Dravi, le da na flosih ne prevažajo več lesa, ampak zabave željne obiskovalce, ki želijo podoživeti splavarjenje. Izvedeli boste, kako so splavarili nekoč, prav tako vam bodo zaupali marsikatero zanimivost o flosarjih, ki so včasih res dobro zaslužili, a so »tisto, kar so zaslužili, po poti nazaj že zaružli…«

slika_5_ribnica.JPG
Ribnica na Pohorju je privlačna tako pozimi kot poleti. Medtem ko je v zimskem času priljubljena kot družinsko smučišče, poleti na svoj račun pridejo pohodniki in kolesarji. Številni lepo urejeni apartmaji poskrbijo, da je udoben tudi večdnevni oddih v prelepem okolju. Vsekakor si velja ogledati etnološki muzej Grubelnik, kjer je na ogled 3.500 eksponatov, starih tudi do 400 let, ter lepo obnovljeno župnijsko cerkev Sv. Jerneja, zgrajeno v baročnem slogu.

slika_6_teta_lena.JPG
Na kmetiji tete Lene v čudovitem naravnem okolju Ribnice na Pohorju lahko preživite zgolj popoldne, ali pa se udeležite delavnice peke kruha. Ponujajo pa tudi rustikalno opremljeno prenočišče, okusno hrano in vedno prijazen sprejem. Še posebej bo obisk ogledniške kmetije všeč otrokom, ki se bodo lahko spoznavali z domačimi živalmi, na kmetiji pa vam bodo tudi radi svetovali, kako preživeti dan v okolici, da bo doživetje popolno.

slika_7_radlje_vodni_park.JPG
Vodni park Radlje ob Dravi je edini biološki bazen v Sloveniji, kjer za čistočo in kakovost vode skrbijo izključno naravni organizmi. V neposredni bližini so tudi hišice za glamping, otroci bodo uživali na igralih in toboganu, malo večji se bodo pomerili v odbojki na mivki… Okolica nudi številne kolesarske poti, najbolj zagreti lahko izberejo tudi eno od 20 tras (skupaj 620 km) projekta čezmejnega kolesarjenja občin Radlje ob Dravi in Podvelka.

slika_8_punkl.JPG
Mladinski hotel Punkl skozi vse leto ponuja možnosti za nočitve posameznikov in skupin. V neposredni bližini sta Športni park Ravne Kulturni center Ravne, kjer je obiskovalcem na voljo pisana paleta najrazličnejših športnih in kulturnih aktivnosti. Punkl (narečno: sveženj, cula) je prvi slovenski mladinski hotel, ki je zasnovan kot arhitekturno samosvoja nizkoenergijska lesena gradnja v skladu naravnimi in bioklimatskimi danostmi okolice.

slika_9_kope.JPG
Iz oglarske koče se še kadi, a poletno dogajanje na Kopah bo še bolj pestro. Malčkom je namenjena Holcerčkova pravljična dežela z mini živalskim vrtom in igrali, malo večji otroci se bodo preizkusili v bike-parku, vsi bodo prišli na svoj račun na vodenih pohodih z bioenergetikom, kjer bodo lahko preverili tudi učinkovitost energetskih točk, bolj športnim pa je namenjena tura z električnimi kolesi. Udobna prenočišča bodo našli v bližnjem Lukovem domu.

slika_10_svjurij.JPG
Podružnična cerkev Sv. Jurija v Legnu je ena zanimivejših cerkva pri nas, saj je njena zasnova iz 9. stoletja še predromanska, pri njeni zadnji prenovi v letu 1993 pa so pod tlakom odkrili staroslovansko grobišče, kjer je 26 skeletnih grobov. Zanimivi arheološki najdbi sta dve okrogli bronasti okrasni zaponki, še posebej sponka z upodobitvijo pava kot starokrščanskega simbola nesmrtnosti. Po končanih raziskavah je cerkev dobila steklen tlak, skozi katerega ima obiskovalec pogled na arheološke ostaline.

slika_11_gostoljubje.JPG
Na Koroškem si boste morali za jedačo in pijačo vzeti čas, saj priprava marsikatere koroške jedi po receptu, ki si ga gospodinje že desetletja šepetajo iz roda v rod, zahteva precej znanja, skrbi in časa. V vsakdanji prehrani pa je bil najpomembnejši črni ali rženi kruh, pečen v krušni peči. Še danes Koroška slovi po izjemno okusnem rženem kruhu, ki je tudi po nekaj dneh nespremenjen in enako okusen kot prvi dan. Prigrizki, ki vam jih pripravijo gostoljubni domačini, vam bodo tudi zaradi rženega kruha še posebej teknili.

Besedilo in fotografije: Matjaž Markič
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.