Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Jesen na avstrijskem Štajerskem - čisti užitek!

Jeseni goste na avstrijsko Štajersko privabijo raznolike kulinarične dobrote.

Živo oranžna barva buč, macesnova rumena, zlata in vinsko rdeča barva. Ko se jeseni listje obarva in se povsod obirajo plodovi poletja, goste na avstrijsko Štajersko privabijo predvsem raznolike kulinarične dobrote. To je letni čas, ko se nam zeleno srce Avstrije stopi v ustih pod sloganom »Od trgatve do čistega užitka«. Štajerska postane ena sama velika pokuševalnica vrhunskih specialitet in tista avstrijska dežela, ki jamči največ kulinaričnih užitkov.

Kulinarični presežki na temo buč, vina in jabolk
Na osmih štajerskih vinskih cestah vas jeseni s svojim izvrstnim okusom zapelje kombinacija novega vina in na odprtem ognju pečenih kostanjev: 'grozdni mošt in maroni', kot temu rečejo domačini. Ob številnih praznikih trgatve in prešanja grozdja lahko v teh dobrotah uživate v dobri družbi in s pogledom na vinograde. V vinskih kleteh in vinotočih vam bodo vinarji ponudili sladkega belega vina, kot so Laški rizling, Sauvignon Blanc in domači rosé Schilcher, ali pa močnega rdečega vina, od martinovega naprej pa glavno vlogo igra predvsem mošt, mlado vino.

brettljause_tvb_bad_radkersburg_fotoeisenberger.jpeg
Foto: ©TVB Bad Radkersburg / Foto: Eisenberger


Za vse prave sladokusce 
Ta pisani letni čas pa zaznamujejo tudi druge specialitete avstrijske Štajerske. Bučo, iz katere stiskajo odlično bučno olje, počastimo predvsem na praznikih buč, na jedilnike pa si utre pot na povsem naraven način z navdihujočimi jedmi, pripravljenimi iz tega v botaničnem smislu največjega jagodičevega plodu na svetu. Na Vzhodnem Štajerskem ob Štajerski 'jabolčni cesti' je na voljo odlična bera jabolk, ki predstavlja več kot 80 % vseh jabolk, pridelanih v Avstriji. Temu ustrezno so široke tudi možnosti okušanja: od jabolka, jabolčnega soka, mošta, kisa, žganja, do jabolčne pite in jabolčnega zavitka … in še bi lahko naštevali. Kulinarični festivali, zlasti v južnih predelih avstrijske Štajerske, vabijo k degustaciji, opazovanju in uživanju. Tako lahko v okolici impozantne utrdbe Riegersburg najdete najboljšo kulinarično ponudbo v deželi in okusite prave specialitete. Od čokolade Zotter in kisa Gölles vse do žlahtnih vrst pršuta Vulcano – odprta so vam vsa vrata. Če to ne pospeši srčnega utripa sladokuscev …

zotter_nova.jpg
Foto: © Zotter-Schokoladen Manufaktur / Herbert Lehmann

Pisana paleta aktivnosti
Tisti, ki se zanimajo za arhitekturo, bodo užitek v vinu lahko dopolnili z istočasnim obiskom pogosto spektakularno zasnovanih vinogradov priznanih vinarjev in arhitektov. Za ljubitelje avstrijske Štajerske nekaj brez dvoma drži, in sicer ne samo jeseni: Ljubezen do zelenega srca Avstrije gre skozi želodec. Dovolite nam še en namig: Pod sloganom »Od trgatve do čistega užitka« najdete vse ponudbe, kjer gost na avstrijskem Štajerskem jeseni lahko aktivno sodeluje pri trgatvi in obdelavi plodov, spozna pridelovalce in se pouči o tem, od kod pridejo in kako nastanejo osnovne sestavine za kulinarične užitke, najsi bo to ob pobiranju jabolk, peki kruha, pripravi mlečnih izdelkov, žganjekuhi, varjenju piva ali na seminarjih o zeliščih in kozmetiki ter kuharskih tečajih.

Sprostitev in wellness ponudba
Če se želite pred zimo še enkrat dodobra sprostiti, si načrpati novih moči in se pustiti razvajati – nikjer tega ne morete narediti bolje, kot v devetih toplicah avstrijske Štajerske. Sledite sloganu »Zelena moč Štajerske«, pri katerem gre večinoma za krepitev življenjske energije. Z obsežno terapevtsko ponudbo je povezana tudi celostna storitev za telo in duha, kar bo še zlasti pred začetkom najbolj mrzlega letnega časa blagodejno vplivalo na vas. Štajerske terme in hoteli pri tem stavijo na tradicionalno štajersko medicino, t. i. »TSM«. Pojem vključuje za regijo značilno uporabo buč, jabolk in črnega bezga. Poleg tega pa vas v alpskem delu Štajerske za zimo temeljito okrepita sol in tradicionalno žganje.

terme.jpeg
Foto: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Aktivno in tradicionalno
Če na jugu avstrijske Štajerske jeseni prevladujeta kulinarični užitek in sprostitev, pa je sever bolj športno in tradicionalno usmerjen. Planinarjenje in kolesarjenje sta pred zimsko sezono še enkrat na vrhuncu. Zapriseženi hribolazci in ljubitelji vsakršnega gibanja o jeseni govorijo kot o najlepšem letnem času za hojo v hribe. Veličastne kulise, čist zrak in jasen pogled v daljave prepričajo še tako nevešče planince. To lahko najlepše doživite na pohodni poti »Od ledenika do vina« oziroma na »Kolesarski progi skozi vinsko deželo Štajersko«. Tradicionalni festivali in prireditve z lokalnimi običaji, kot so npr. »Jesen s kmeticami« v regiji Schladming-Dachstein in v Ausseerland-Salzkammergut, poskrbijo za idealno dopolnitev in vas vabijo k sprostitvi po naporni hoji.


Še več informacij najdete na:  www.steiermark.com/sl/nacrtovanje-potovanja/jesen

 

 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.