Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Poškodbe otroških zob

Piše: dr. dent. med. Sanja Lucija Pečnik

Poškodbe otroških zob lahko razdelimo po številnih kriterijih, vedno pa je najpomebnejša ugotovitev otrokova starost ob poškodbi in s tem določitev, ali gre za poškodbo mlečnih ali stalnih zob, in predvsem ugotovitev, v kakšnem stanju je zobna korenina. Le-ta je namreč lahko popolnoma razvita, delno razvita ali že delno resorbirana, ali pa zobna korenina še sploh ni razvita. Od tega je namreč odvisen način zdravljenja zoba in pa predvsem uspešnost terapije.

Omajani zobje

Mlečni zobje so v primerjavi z odraslimi zobmi fiksirani v manj trdno okolje in se zato ob poškodbah hitreje omajejo - subluksirajo. To je zato tudi najpogostejša poškodba mlečnih zob. Tukaj ločimo zaradi delujočih sil premike zob naprej v protruzijo ali pa nazaj v retruzijo.
Zaradi delovanja sil se lahko zobje tudi prelomijo - frakturirajo, izbijejo - luksirajo, se vdrejo, ob čemer govorimo o impresiji, lahko pa gre za kombinacijo naštetega.
Ob tem je lahko poškodovana bodisi samo krona zoba, lahko pa so poškodovane tudi korenine zob. Poškodbe so lahko enostavne ali pa so komplicirane. Lahko prizadenejo tudi alveolo - kost, v kateri so sidrani zobje. V 88% so prizadeti zobje zgornje čeljusti, v spodnji v 9%, v 3% pa so poškodovani zobje spodnje in zgornje čeljusti hkrati.

Prelomi zobne krone

Takoj za omajanji so druge najpogostejše poškodbe mlečnih zob frakture ali prelomi zobne krone. Enostavni prelomi so tisti, kjer se sklenina le delno odlomi, zobni živec pa ob tem ni prizadet. Včasih so prelomi obsežnejši in segajo ob samo pulpno komorico, najhujše poškodbe zobne krone pa prizadanejo zobno pulpo, v kateri sta zobni živec in žilje. Kadar gre za sam odlom sklenine, posledic ni, pri večjih odlomih zobovine so možne infekcije skozi dentinsko rano, pri odprih prelomih pulpe pa je možnost infekcij zelo velika in je potrebno hitro in strogo načrtovano ukrepanje, da se prepreči še večja škoda.
Glede na smer delovanja sile lahko potekajo prelomi horizontalno, vertikalno ali prečno, možne pa so vedno tudi kombinacije le-teh.

Prizadete korenine zob

Ob poškodbah pa ni redkost, da so poleg zobne krone prizadete tudi korenine zob. Tudi tukaj lahko potekajo poke v različnih višinah in so lahko vzdolžne, prečne, spiralne, kombinirane ali pa celo fragmentirane, kjer nastane več odlomkov. Ob tem je praviloma prizadeta tudi alveola in poleg poškodbe zoba pride tudi do paradontitisa ali vnetja obzobnih tkiv.
Posledice poškodb korenin so toliko večje, če je v bližini le-teh že razvijajoči se zametek stalnega zoba. V slednjem primeru poškodba vsekakor prizadane tudi še neizrasel stalni zob. Od obsega poškodbe pa je odvisno, kako močno bo okvarjen tudi stalni naslednik.
Za razvijajoči se zametek so še zlasti neugodne impresijske poškodbe, ko delujoča sila potisne mlečni zob v kost in ga s tem vtisne v samo čeljust. Impresije so lahko delne, ko se zobek le delno vtisne, lahko pa so skrajne in se zob popolnoma vdre v čeljust.V slednjem primeru lahko poškodbo celo zamešamo z izbitjem zoba.

Kako ukrepati ob izbitju zoba?

Izbitje zoba - luksacijo povzroči ogromna sila, ki zob dobesedno izpuli iz ležišča alveole. Tukaj svetujemo, da starši tak izbit zobek čim hitreje in v čim bolj sterilnem okolju prinesejo k zobozdravniku, ki bo skušal izbiti zob ponovno vstaviti v čeljust. Kot medij za prenos izbitega zoba svetujemo fiziološko tekočino ali pa mleko. Vsekakor je pri poškodbah zob, bodisi mlečnih, bodisi stalnih, nujna natančna diagnostika in ustrezno strokovno ukrepanje.

Poškodbe imajo lahko trajne posledice

Kot starši se poškodbam naših otrok težko izognemo ali jih preprečimo v celoti. Skušajmo pa otrokom vendarle približati morebitne nevarnosti in posledice, ki jih prinaša mladostna vihravost in igrivost. Poškodbe zob namreč niso enostavne in imajo lahko trajne posledice, še zlasti neustrezno sanirane ali celo nezdravljene. Z našimi otroki se skušajmo čim več pogovarjati o zdravju zob in predvsem o natančni ustni in zobni higieni. Skupaj prebirajmo tovrstno otroško literaturo in približajmo otrokom pomen oralnega zdravja. Na srečo pa tudi razvoj stomatološke stroke omogoča, da z novimi materiali in novimi terapevtskimi postopki danes dosegamo vse boljše rezultate zdravljenja.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.