Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Malček in zastrupitev

Otrok od enega do tretjega leta ni pri miru niti pet minut in si želi vse raziskati, vse prime, vse da v usta. Ne ustavi se pred zaprto omaro, saj jo že zna odpreti. Ves čas mora biti pod nadzorom odraslega, a se vseeno lahko pripeti, da v minutah, ko ga ne gledate, najde kakšno strupeno snov in jo popije, preden to lahko preprečite. Recimo, čistilo za stranišče ali impregnacijsko pasto za čevlje. Kaj storiti v primeru, da otrok poje ali popije strupeno snov, vi pa to opazite šele po nekaj minutah, ko pridete pogledat, čemu je nenadoma tišina? Vsakdo mora vedeti, kako ravnati v takšnem primeru, da nas ne zagrabi panika. 

Preprečite nesrečo pravočasno

Otrok pri letu in pol je glede na starost res v najbolj ogroženi skupini otrok za zastrupitev ali nenamerno samopoškodovanje. Od desetega meseca do tretjega leta so otroci že toliko samostojno gibljivi, obenem pa nekritični, da poizkusijo vse z vsemi čutili, torej tudi z okusom. Zato ga niti za trenutek ne izpustite izpred oči. Doma in v varstvu (pri babici, pri varuški...) umaknite vse kemikalije in nevarne predmete, kot so zdravila, čistila, noži in težji predmeti... dovolj visoko izven dosega otrokovih rok ali v vedno zaklenjene omare.

Kaj povedati zdravniku, če se zgodi?

Če se kljub temu zgodi nesreča, vedno pokličite zdravnika že po telefonu. Zdravnik se bo glede na vrsto zaužite snovi odločil za ustrezno ukrepanje. 

Povejte mu:
- kaj je otrok pojedel ali popil,
- koliko snovi je popil ali pojedel,
- kdaj je zaužil strupene snovi,
- kakšne znake ima.

Kaj je nevarno?

Najprevidnejši moramo biti pri kislinah, lugih, organofosfatih in petroleju. Nevarna so tudi vsa zdravila, tudi tista, ki jih lahko kupite v prosti prodaji - recimo, železo in aspirin. Nestrupene snovi pa so: sestavine sveč, krede, kemičnih svinčnikov, krem (ne pa barve za lase in odstranjevalec laka za nohte!), pasje in mačje hrane, deodorantov, umazanije, olj, mil, šmink, šamponov, krem za britje in   sončenje.

Kdaj klicati 112?

Če ima otrok življenjsko ogrožujoče znake, kot so: nezavest, zmedenost, krči, slabo dihanje in podobno, takoj preverite dihanje in utrip srca ter po potrebi pričnite z oživljanjem (tečaj!). Pokličite nujno medicinsko pomoč v vašem kraju (k telefonu si pravočasno pripišite direktno številko) ali splošno znano številko 112.

Kaj storite sami?

- Če je otrok zaužil kislino, lug ali petrolej, mu s prstom, ovitim v cunjo, očistite usta. Popije naj kozarec vode. Ne izzivajte bruhanja, ker te snovi lahko dodatno poškodujejo požiralnik ali pljuča.
- Pri drugih snoveh mu prav tako očistite usta, popije naj čimveč vode. Bruhanje izzovite le, če je otrok povsem pri zavesti, če je od zaužitja minila manj kot ena ura, če je zaužil malo strupeno snov in vam je tako ravnanje potrdil tudi strokovnjak.
- Pri organofosfatih (sestavine škropiv) otroka še slecite in ga umijte.

Pozor!

Ne pozabite k zdravniku prinesti strupene snovi z embalažo vred ter izbruhanine, ker bo to zdravniku zelo v pomoč pri določanju vrste in količine zaužite snovi. Vsekakor pa velja, da nesrečo raje pravočasno preprečite!

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.