Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Neredna menstruacija po porodu

Vprašanje: Imam dva majhna otroka (3,5 let in 22 mesecev), stara pa sem 36 let. Drugega otroka sem dojila 14 mesecev. Menstruacija se mi je vrnila 10 mesecev po porodu. Toda vrnila se ni takšna kot prej (redno na 7/28 dni), ampak sem imela še štiri mesece neredne in šibke menstruacije, kar me ni skrbelo, ker sem mislila, da je to zaradi tega, ker še dojim. 

Sedaj pa je že 8 mesecev, odkar ne dojim več, in eno leto, odkar sem spet dobila menstruacijo, pa se ciklus še vedno ni umiril. Včasih imam menstruacijo na 14 dni, pa na 3 tedne, pa na 4 tedne, včasih krvavim čisto malo in le nekaj dni približno na polovici ciklusa, kot sem ga imela pred nosečnostmi. 

Naj še povem, da v vmesnem času nisem želela kontracepcije, ker si želim še tretjega otroka, zanosila pa še nisem. Kaj bi lahko bil vzrok nerednega ciklusa? Ali zato ne zanosim? Pri ginekologu sem bila na pregledu 6 mesecev po porodu in pred štirimi meseci. Takrat mi je ginekologinja rekla, da je vse O.K. Mene pa vseeno skrbi, ker pogosto čutim bolečine v maternici in v pregibu obeh nog, pa tudi, kot da bi me boleli jajčniki. Kar naprej se tudi počutim izčrpano. Kaj naj naredim?Spremembe ciklusa po 35. letu

Ženske, ki imajo od pubertete dalje reden ciklus, so pogosto pretirano zaskrbljene, ko se v kasnih tridesetih ali zgodnjih štiridesetih prične nered in spremembe ciklusa. Za te spremembe je veliko razlogov in na tem mestu ni mogoče vseh razčleniti. Najpogostejši razlog za neredne cikluse po 30. letu je popuščanje jajčnikov, včasih pa pridobljena stanja kot so miomi na maternici, polipi v maternici ali materničnem vratu, ciste na jajčnikih in druge napake v dozorevanju maternične sluznice v ne optimalnih hormonskih okoliščinah.

Obiščite ginekologa

Če se motnja pojavlja že dalj časa, bi veljalo stanje preveriti pri ginekologu. Če ne bo mogoče odkriti očitnega organskega razloga, pa bo verjetno edini način ureditve ciklusa pomoč umetnih hormonov, bodisi v obliki kontracepcijskih tablet ali nadomestnih hormonov za podporo naravnemu ciklusu.

Zakaj ne zanosite?

Možni razlogi za izostanek ponovne nosečnosti so prav tako mnogoteri. Če vaši jajčniki niso več optimalno odzivni, to lahko zmanjša možnosti zanositve. Ta pa je odvisna tudi od drugih dejavnikov, na primer, prehodnosti jajcevodov, primerne zrelosti maternične sluznice. Prvo je lahko prizadeto zaradi morebitnega vnetja po porodu, drugo zaradi nihanj v hormonih ne dozori v zrelo sluznico v času, ko se sicer ugnezdi zarodek. Tudi naravno tveganje za kromosomske napake pri zarodku, tudi take, ki povzročajo splav, se s starostjo povečujejo in je na primer pri 36 letih že vsaj 4x večje kot pri 15 letih. Izčrpanost in nizek prag za bolečino bo verjetno tudi posledica dejstva, da imate z dvema otrokoma precej vsiljen življenjski ritem in tudi več dela kot prej. Karkoli že, brez obravnave pri ginekologu lahko o razlogih vaših težav tako s ciklusom kot z zanositvijo le ugibamo.

as. mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.