Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Zdraviva se za neplodnostjo

Vprašanje: Oba s partnerjem si otroka želiva že tri leta. Leto dni obiskujem ustrezno ambulanto oziroma ginekologa, ki se ukvarja s problemi neplodnosti. Opravila sva osnovne preiskave, ki so pokazale, da sva oba B. P., otroka pa ni. Štiri mesece jemljem tablete Klomifen, mesečno hodim na foliklometrijo. 

Dvakrat so mi opravili postkoitalni test. Prvič se semenčice niso gibale, drugič so se, a ne optimalno. Zdravnik je rekel, da se po tem še ne da sklepati o vzroku, jaz pa si mislim drugače. Velikokrat sem imela tudi vnetje nožnice. Morda moja sluz slabo vpliva na semenčice? 

Močno me boli, da zdravnik pravi, "saj si še mlada". Saj sem res (stara sem 24 let, fant pa 30), toda zakaj je to pomembno, če si nekdo zelo želi otroka? Ali je res treba čakati do 35. leta na umetno oploditev? Tisti, ki mi rečejo, saj si še mlada, ne vidijo, koliko sem doma zaradi tega prejokala.


Stiska in žalost vas ovirata
Stisko, ki jo ob neplodnosti doživljajo pari, poznajo le tisti, ki se z njo neposredno soočajo - tako prizadeti kot njihovi zdravniki. Tudi iz vašega pisma je lahko razbrati stisko in žalost, ob tem pa ste razvili še nezaupanje do vašega ginekologa, češ da vas tolaži z vašo mladostjo ter zdravi le s tabletami. Takšno razmišljanje je v vašem položaju mogoče razumeti, vendar se morate zavedati, da pretirano pričakovanje, nestrpnost in nezaupanje v zdravljenje, zmanjšujejo možnosti za ugoden razplet, saj so psihološki dejavniki pomembni zaviralci v tem procesu. Zato se sprostite in poskušajte čimbolj normalno zaživeti, vašemu ginekologu pa zaupajte, saj bo naredil vse potrebno pri obravnavi in zdravljenju neplodnega para.

Niste še izčrpali vseh možnosti
Dejstvo, da ste še mladi, res dela vam v prid. Glede na to, da še niste opravili vseh preiskav in izčrpali vseh možnih postopkov zdravljenja, ni razloga za obup. Ugotavljanje in zdravljenje neplodnosti zahteva svoj čas. Po opravljenih temeljnih preiskavah, po katerih nemalo žensk zanosi, se odločamo za dodatne, bolj zapletene. Včasih z vsemi možnimi preiskavami ne ugotovimo vzroka za neplodnost. Spodbuden je podatek iz novejših raziskav, kjer so ugotovili, da kar 50% parov, pri katerih niso mogli odkriti vzroka za neplodnost, kasneje zanosi.

Možni vzroki za slab postkoitalni test
Doslej je ginekolog pri vas ugotovil slab postkoitalni test, ki je lahko posledica slabega spermiograma. Slab postkoitalni test najdemo tudi pri cervicitisu (vnetju materničnega vratu), ko sta motena prehodnost in preživetje semenčic, lahko tudi pri zdravljenju s klomifenom. Vnetje nožnice, ki ga navajate v anamnezi, je potrebno ozdraviti, saj prav tako lahko povzroča slabšo gibljivost semenčic. Zdravljenje je potrebno tudi zato, da se prepreči vnetje zgornjih rodil.

Katere preiskave ste že opravili?
Ne opisujete, katere druge osnovne preiskave sta doslej opravila. Predpostavljam, da ste poleg ginekološke preiskave z odvzemom brisa na malignost, postkoitalnega testa in ultrazvočnih meritev opravili še histerosalpingografijo (kontrastno rentgensko slikanje za ugotavlajnje oblik in prehodnosti rodil) ter oceno delovanja jajčnikov z meritvami bazalne temperature, določitvijo hormonov v krvi ter biopsijo endometrija (pregled maternične sluznice).

Zdravljenje s Klomifenom
Ginekolog vam je predpisal klomifen, zdravilo, ki spodbuja zorenje jajčec v jajčniku. Takšno zdravljenje običajno traja šest mesecev. V kolikor ženska ne zanosi, je potrebno narediti dodatne preiskave za ugotovitev neplodnosti. Opraviti morate še histeroskopijo (pregled maternične votline s posebnim inštrumentom skozi nožnico) ter laparoskopijo (pregled notranjih rodil), ki se opravi v splošni anesteziji. Če v preiskavah ugotovijo bolezenska stanja, je potrebno zdravljenje, plodnost para pa je treba po zdravljenju ponovno oceniti.

Zunajtelesna oploditev
Zunajtelesna (umetna) oploditev je metoda izbora običajno tedaj, ko so vse druge terapije neuspešne. Indicirana je predvsem pri ženskah z neprehodnimi jajcevodi, pri endometriozi, v primeru patološkega semenskega izvida ter pri dolgotrajni neplodnosti, za katero ni mogoče ugotoviti vzroka. Pred zunajtelesno oploditvijo je potrebno narediti vse prej omenjene preiskave, s katerimi lahko ocenijo, ali je postopek indiciran. Kot vidite, je na poti do zunajtelesne oploditve potrebno narediti niz preiskav, ki jih v procesu zdravljenja že opravljate. Prehitevanje ni mogoče; ko in če bo na vrsti zunajtelesna oploditev, boste nanjo napoteni. 

Barbara Rojnik, dr. med., specialist ginekolog
 

Teme

  • 09.02.09@19:09:44
    Pozdravljena!
    Za tako zdravljenje je potreben čas ,zato ne vrzi puške v koruzo.Jaz sem se zdravila tudi nekaj let a nama je uspelo.Le veliko potrplenja OBEMA.Imava sedaj 8 mesečno hčerko.
    LARA
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.