Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Antibiotiki za malčka

Vprašanje: Sem mamica dveh otrok, starih 4 leta in 18 mesecev. Oba sta v vrtcu in žal sta antibiotike samo letos oba jemala že štirikrat zaradi vnetja ušes in dihalnih poti. 

Zanima me, kako antibiotike pridobivamo? Kako zelo je narobe, če ga otroku pozabim dati točno ob predvideni uri, ampak to uro zamudim za, denimo, pol ure ali celo več? 

So antibiotiki, ki jih je potrebno jemati krajši čas in na daljše intervale, močnejši? Kakšen je vpliv teh zdravil na genski material? Ženska ima že ob rojstvu v jajčnikih vsa jajčeca, ki so v življenju izpostavljena različnim infektom, sevanju, zdravilom... 

Ali obstaja večja možnost, da bo deklica, ki je pogosto uporabljala antibiotike, kasneje rodila prizadetega otroka? Kakšno je vaše stališče do odstranitve žrelnice in mandljev zaradi pogostih angin?Kako pridobivamo antibiotike?
Antibiotiki so sestavine nekaterih zdravilnih zelišč, farmacevtska industrija pa jih danes prideluje s predelavo rastlin in povsem sintetično s kemičnimi reakcijami.

Uživanje antibiotika ob določeni uri
Če zamudite uživanje le za pol do ene ure, še niste napravili prav velike škode. Res pa je, da je v tem času koncentracija zdravila v krvi že lahko znižana do tiste stopnje, ki omogoča razmnoževanje bolj odpornim oblikam bakterij. Zato je vsekakor bolje, da ponudite naslednjo dozo otroku takoj, ko se spomnite in ne preskočite ene doze, saj bi se v tem času koncentracija v krvi znižala že pod minimalni zaviralni nivo.

Pomembno je izbrati pravo zdravilo
Antibiotiki, ki jih je potrebno jemati krajši čas in v daljših razmakih med dozami, niso vedno tudi »močnejši«, imajo le drugačno kemično pot delovanja, čas najmočnejšega delovanja in razgradnje v telesu. Pomembno je, da izberemo učinkovit antibiotik proti najverjetnejšemu povzročitelju bolezni, ki ima najmanj stranskih učinkov. Ti pa niso povezani izključno s trajanjem zdravljenja in razmaki med dozami.

Izbrani antibiotiki
Za antibiotike, ki jih po sedanji medicinski doktrini lahko predpisujemo nosečnicam in otrokom, ni znano, da bi delovali na genski material. Zato hči, zdravljena z običajnimi antibiotiki, nima večje možnosti za rojstvo prizadetega otroka.

Odstranitev žrelnice in mandljev
Glede odstranitve žrelnice in mandljev je predvsem potrebno opredeliti, ali otrok izpolnjuje vedno ožje kriterije za ta dva posega. Za pogoste angine štejemo pojav štirih ali več klinično in laboratorijsko dokazanih bakterijskih okužb mandljev, ki jih moramo zdraviti z antibiotiki zaradi možnih kasnejših posledic na srcu in ledvicah. Pri ponavljanju angin si najprej lahko pomagamo z zdravilom, ki ga sestavljajo antigeni najpogostejših bakterijskih povzročiteljev gnojnih vnetij dihal in ušes. Zdravilo je potrebno jemati 10 dni na mesec tri mesece zaporedoma. V večini primerov učinkovito preprečuje ponavljanje bakterijskih okužb. V kolikor temu ni tako, otrok pa slabše napreduje, je utrujen in ima slab sluh ter izgovorjavo, ga moramo peljati na pregled k otologu, ki odloči, ali je potrebna operativna odstranitev mandljev in/ali žrelnice.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.