Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Otrok ima bolečine v stopalih

Vprašanje: Kaj pomenijo bolečine v stopalih pri hčerki, ki je stara 4 leta? Deklica sicer normalno hodi in je živahna, toda zadnjih šest mesecev toži, da jo bolijo noge. Ali je morda vzrok prehitra rast? Raste v sunkih, sedaj je visoka 100 cm in je suha. 

Sprašujem zato, ker je imela moja sestra v dobi rasti težave s koleni, menda zaradi hitre rasti. 

Ali je lahko vzrok premalo kalcija, kajti mleko in mlečne izdelke ji omejujem, ker je nanje domnevno (niso ji delali testov) alergična? Bo alergijo prerasla ali je bolje, da ji naredijo teste na mleko in ji ga potem povsem ukinem?

 


Rast v sunkih je normalna

Vaša hčerka je s 100 cm pri štirih letih povprečno velika deklica. Rast v sunkih je normalna. Kljub temu so možne bolečine v spodnjih udih, ki se selijo po nogah in se pojavljajo tudi ponoči. Preverite tudi, ali nima deklica ploskih stopal: otrokovo stopalo se pri hoji lahko normalno povsem prilega tlom, ko stopi na prste, pa se pojavi stopalni lok; če se ta ne pojavi, bi bile bolečine v stopalih lahko posledica tega.
Glede alergije na kravje mleko pa takole: če ima deklica kožne, prebavne ali dihalne znake alergije, je potrebna popolna ukinitev kravjega mleka in mlečnih izdelkov. Če teh znakov ni, pa ji mleka sploh ni potrebno omejevati. Pogosto po drugem letu alergija na kravje mleko tudi spontano mine.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.