Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Otrok kar naprej kašlja

Vprašanje: Moj sinček je star dve leti. Jeseni smo ga vpisali v vrtec, čez zimo pa je prestal kar nekaj zaporednih viroz, ki so ga sicer izčrpale, drugih posledic pa ni bilo. 

Kljub temu pa tri tedne po zadnji virozi še kašlja in pokašljuje, še zlasti zvečer, ko leže spat, in pa, če se zadiha pri teku ali hoji. Vročine nima. Zdravnik pravi, da ne sliši ničesar na pljučih in da ni nič narobe, mene pa vseeno skrbi. 

Zakaj kašljanje ne poneha? Kaj je vzrok? Ali naj otroka peljem znova na pregled in prosim še za kakšno dodatno preiskavo? Kako mu lahko pomagam sama, na primer, z domačimi zdravili? 

Kašelj je moteč, saj otrok zaradi kašlja zvečer težko zaspi, pogosto pa se zaradi ponovnega napada kašlja kmalu spet prebudi. Pogosto se prebudi tudi ponoči - ne morem pa reči, ali kašlja, ker se prebudi, ali pa se prebudi, ker kašlja.

 


Preobčutljivost dihalnih poti
Opisujete značilno preobčutljivost dihalnih poti po virusnem vnetju, ki res lahko traja kar nekaj tednov. Zaradi ponavljajočih se okužb dihal je kašelj še bolj trdovraten. Ponoven pregled bi bil smiseln, če bo deček kašljal še več kot tri tedne, ali pa bi vmes ponovno dobil vročino, znake težkega dihanja ali piskanja v prsih.

Kašelj je obrambni mehanizem
Kašelj je obrambni mehanizem dihal, ki pomaga odstranjevati vnetno sluz iz dihal, zato odsvetujemo, da bi ga preprečevali, saj ima podobno vlogo kot usekovanje nosu. Preprečujemo ga s sirupi proti kašlju pred spanjem le, če otroka ves čas zbuja ponoči ali če po kašlju pogosto bruha.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.