Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Močna poraščenost pri otroku

Vprašanje: Imam 4-letno hčerko. Sama sem stara 29 let in nekoliko bolj poraščena. Pri hčerki pa z možem opažava, da od šestega meseca naprej postaja vedno bolj poraščena. Poraščenost se iz leta v leto močno stopnjuje. 

Ker sva bila zaradi te težave zelo zaskrbljena, sva se odločila za pregled pri endokrinologu. Na pregledu je bilo ugotovljeno, da ima najina hči goste temne lase, katerih narastišče je nekoliko nižje. Nežen puh sega tudi na čelo ob ušesih in na celoten hrbet. Temnejše dlačice so tudi na distalnih delih okončin. Predel spolovila pa je brez poraščenosti. 

Krvni izvid je pokazal 17-OH progesteron: 0.76, testosteron: 0.1, androstendion: 0.7, DHEA-S:0.1 Zapisano je, da gre pri hčerki za hipertrihozo. 

Ker je od pregleda minilo že leto dni, poraščenost s kar precej močnimi dlakami pa se kar stopnjuje, vas prosim za nasvet. Zaradi tega problema sva z možem zelo psihično obremenjena, kajti zavedava se, da bo postalo to za najinega otroka zelo moteče in obremenjujoče. 

Ali res ni možno kakršnokoli zdravljenje? Ali je mogoče predvideti, kako bo s hčerkino poraščenostjo v prihodnje? Ali bo z naslednjim otrokom enako?

 


Hipertrihoza
Hipertrihoza je prekomerna rast dlak na neobičajnih mestih. Lahko se pojavi po vsem telesu ali le na določenih mestih. Je trajna ali začasna. Najpogostejša je tako imenovana družinska ali familiarna ali intrinzična oblika, pri kateri je dlakavost povečana na ušesih, komolcih, med prsti ali po vsem telesu. Vzroki so lahko tudi zunanji, na primer, omejena poškodba, podhranjenost, anoreksija, dolgotrajna vnetja kože, zdravila, kožna znamenja, motnje delovanja spolnih žlez, motnje delovanja nadledvičnih žlez, motnje delovanja ščitnice, dedne bolezni in motnje presnove.

Otrok je sicer zdrav
Pri vaši hčerki gre glede na normalne izvide telesnega pregleda in laboratorijske izvide za že omenjeno najpogostejšo intrinzično obliko, kjer vzročno zdravljenje, torej odprava vzroka, ni mogoče. Pomembno je, da se zavedata, da vajin otrok ni bolan, ampak gre le za estetsko motnjo, ki v našem okolju ni zaželena, nikakor pa naj vaju ne obremenjuje psihično ali celo odvrača od načrtovanega povečanja družine! Ljudje smo si pač različni in zaradi povečane dlakavosti z vajinim obnašanjem res ne smeta po nepotrebnem vzbuditi občutka manjvrednosti pri deklici! 

Ko bo deklica zrasla
Dermatologija in kozmetologija iz leta v leto napredujeta, in ko bo dlakavost začela motiti tudi vajino hčerko, ji bodo lahko učinkovito pomagali v sodobnih dermatoloških ordinacijah, čez leta pa pričakujemo še večje uspehe.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.