Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Otrok pri devetih mesecih še ne sedi

Vprašanje: Moj sin je star devet mesecev in pol. Skrbi me, ker še vedno ne sedi. Moram ga podpirati z blazinami, sicer se prevrne na stran ali naprej, potem pa obleži in joka, dokler ga ne rešim. Tudi sicer ni videti, da bi bil pri sedenju zadovoljen.

Zdravnica ga je na rednem pregledu pregledala in rekla, da je prezgodaj, da bi me skrbelo in da se bo že še razvil. Mene pa vseeno skrbi, ker se mi zdi, da nekaj ni v redu. 

Sinček sicer rad sedi v ležalnem stolčku v napol ležečem položaju, samostojen pa niti ne poskuša biti. Če ga posadim izven stolčka, pa se takoj prevrne. Težave imam tudi pri hranjenju, ker ga moram hraniti v napol ležečem položaju, zato pa se mu pogosto zaleti. To, da ga noče sedeti niti pri hranjenju, me najbolj skrbi. In pa to, da se tako zlahka prevrne, če že sedi več kot minuto brez joka.

Naj še povem, da je bil rojen mesec in pol prezgodaj. Skrbi me, da je zaradi prezgodnjega rojstva prišlo do kakšne poškodbe. Kako bi to lahko opazila? Pri čem bi se morebitne poškodbe, pomanjkljivosti še pokazale? 

Kaj lahko naredim? Ali naj prosim zdravnico za dodatne preglede? Druge mamice mi pravijo, da je možna fizioterapija za dojenčke.

 


Nedonošenčki kasnijo
Razpon normalnega razvoja otroka je zelo velik. Nekateri otroci so gibalno zelo zgodnji, drugi, tudi zdravi, pa pri tem kasnijo. Večina otrok sedi samostojno med petim in osmim mesecem. Nedonošenčkom upoštevamo prezgodnje rojstvo do drugega rojstnega dne.
Tako moramo vašega sina slediti po krivulji mesec in pol mlajših otrok, torej osemmesečnih. Samo sledenje sedenja resda ni zadosten pokazatelj gibalnega in tudi siceršnjega razvoja otroka, je pa pomemben mejnik. 

Pregled v razvojni ambulanti
Ker pa vaš sin tudi ob upoštevanju prezgodnjega rojstva ne opravi pričakovanega, vsekakor priporočam pogosto in natančno sledenje njegovega razvoja, pregled v razvojni ambulanti in nevrofizioterapevtske vaje.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.