Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Zaprtje pri dojenčku

Vprašanje: Sem mamica dvomesečne punčke, ki ima zadnje čase težave z odvajanjem blata. Pediater je rekel, naj ne skrbim, četudi hčerka ne bo kakala nekaj dni, toda ona se, če ne kaka vsaj dvakrat na dan, močno napenja in joka. 

Kako ji lahko pomagam? Pri prvem pregledu ji je zdravnik predpisal kapljice AD3, po katerih je dobila krče, zato sem ji jih nehala dajati. Sem ravnala prav, ali bo to imelo kakšne posledice?

 


Odvajanje blata pri dojenčku


Dojenčki normalno odvajajo blato do šestkrat dnevno ali enkrat na pet dni. Zalivani otroci odvajajo blato na en do tri dni, njihovo blato je običajno čvrstejše od dojenih otrok, večkrat je obarvano zeleno. Večina otrok se pred odvajanjem napenja, nekateri tudi sicer zdravi otroci pri tem lahko stokajo.

Težavno odvajanje blata

Dojenček.
V kolikor imajo dojeni otroci večje težave pri odvajanju blata, doječim materam odsvetujemo uživanje večjih količin mleka - več kot pol litra dnevno -, sira, stročnic, banan in hrane, ki mater tudi sicer napenja.

Otrok.
Otroku ponudimo med obroki sladkane kamilice - ena čajna žlička sladkorja na en deciliter kamilic. 

Zalivanček.
Zalivanim otrokom zmanjšamo koncentracijo mleka v prahu tako, da na običajno količino tekočine odmerimo eno merico mleka v prahu manj kot bi bilo potrebno po navodilih (na primer, na 120 ml tekočine damo tri merice mleka namesto običajnih štirih); vodo pri pripravi mleka lahko zamenjamo z nesladkanimi kamilicami.

Kapljice AD3

Sprašujete, čemu kapljice AD3. Kapljice AD3 so otrokom v našem podnebnem pasu potrebne zaradi preprečevanja rahitisa. Po izkušnjah zelo zelo redko povzročajo krče. Ob podrobnem pogovoru s staršema in pregledu dojenčka se največkrat izkaže, da je vzrok za krče drugje. Če pa vendarle povzročajo težave, poskusite z drugim, enakovrednim preparatom, ki ga predpiše zdravnik in tudi določi doziranje.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

Teme

  • 05.05.10@12:36:48
    Ad 3 kapljice sem pred leti želela kupiti v lekarni v Munchnu, kjer so bili zelo presenečeni, da želim kupiti za dojenčka AD3. Povedali so, da pri njih to ne obstaja, ker vitamin A in D3 ne sodi skupaj in lahko povzroča krče, ki so tudi zelo hudi. Prosila sem jo za nasvet. V Nemčiji lahko kupite posebej A vitamin in posebej D3, ki pa jih ne smemo dajat istočasno. Od tega je že osem let in velikokrat sem že povedala o tej izkušnji. Tudi zdravnikom in farmacevtom. Ampak na žalost se nihče ne zmeni za to, kljub bolečinam, ki jih zaradi tega trpijo dojenčki. To informacijo lahko preverite v katerikoli lekarni v Nemčiji. Bili so zelo začudeni, da je pri nas obvezno dodajanje AD3 po nasvetu zdravnikov. Zanima me, če ima mogoče kdo kaj več informacij.
    MARIJA
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.