Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Povišan mišični tonus pri dojenčku

Vprašanje: Imam šest mesecev staro hčerko, ki se je rodila kot zahiranček. Težka je bila 2.580 g, dolga pa 47 cm. Na videz je bila zdrava in zelo živahna. Na zadnjem pregledu v posvetovalnici mi je zdravnica povedala, da ima povišan tonus. 

Kaj to sploh je in kako ga pozdravimo? Ali povišan tonus pušča posledice?

 

Kaj je povišan mišični tonus?
Tonus pomeni napetost. V vašem primeru je pediater mislil na povišan tonus skeletnih mišic, lahko pa govorimo še o tonusu žil, kože in podobno.Povišan tonus mišic je klinični znak, ki ga starši občutijo kot težje premikanje otrokovih okončin in/ali trupa pri pestovanju dojenčka ter pri oblačenju. Njegove gibe opazijo kot bolj odsekane, trše, nenatančne. 

Nevrološki pregled

Zdravnik pri nevrološkem pregledu otroka z opazovanjem in premikanjem prav tako opredeli tonus otrokovih mišic, ki pa povišan sam po sebi še nič ne pomeni. Pomemben je celoten vtis o razvoju otroka vključno z osvajanjem gibalnih sposobnosti, s kitnimi refleksi, z mišično močjo, s socialnim kontaktom ob upoštevanju poteka nosečnosti, poroda in dosedanjih bolezni. 

Kaj lahko storite?
Iz vaših podatkov je znan edini dejavnik tveganja za nevrološko okvaro zahiranost otroka, ki pa ima lahko številne vzroke. Ne glede na vzroke in spremljajoče znake zahiranosti in povišanega tonusa mišic pri vaši hčerki pa je poleg možne odprave vzroka potrebna nevrofizioterapija, to je izvajanje posebnih vaj in položajev otroka. O njih vas bo poučila za to posebno strokovno usposobljena fizioterapevtka, izvajali pa jih boste doma pri vsakem rokovanju z otrokom: pri oblačenju, hranjenju, kopanju in pri igri.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.