Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Izbočen popek pri otroku

Vprašanje: Imam hčer, staro dve leti. Popek ji vedno stoji ven - nabreknjen je ven. Zgornji del popka bolj izstopi kot spodnji, predvsem kadar deklica stoji. Ko pa deklica leži, je popek videti normalen. Popkovne kile ni imela še nikoli. 

Zanima me, kaj se da narediti v tem primeru. Slišala sem, da lahko gre na operacijo. Zanima me, kako je s tem, kako poteka postopek, kdaj in kje.

 


Popkovna kila

Pri dveletni deklici so opisani znaki posledica popkovne kile. Le-ta je blaga, saj v ležečem stanju, ko je pritisk na trebušno steno manjši, niti ni izražena. Črevesne vijuge potisnejo popek navzven v stoječem stanju ter pri napenjanju (joku, odvajanju, dvigovanju in podobno). Če nanj pritisnete, boste začutili premikanje tekočine in ga lahko celo potisnili v nivo trebuha. Pri tako mladem otroku s tako blago izraženo popkovno kilo pričakujemo, da se bo stanje v nekaj letih normaliziralo. 

Operativni poseg
Pri izrazitejših popkovnih kilah, ki ne izginejo do vstopa v šolo, pa svetujemo operacijo. Opravi jo abdominalni kirurg v vseh večjih bolnišnicah po Sloveniji. Operacija je kratka in jo otroci prenašajo dobro ter brez posledic.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.