Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Gnoj iz oči pri otroku

Vprašanje: Moji dve in polletni hčerki skoraj vse leto brišem gost gnoj iz oči. Najhuje je zjutraj, ko otrok joka in si ne pusti umiti obraza in oči. Oči si menca, dokler niso čisto rdeče in iz njih tečejo solze, trepalnice pa so zlepljene od gnoja. 

Oči ima tudi kar naprej vnete - čeprav je še najboljše pozimi, najhujše pa spomladi in celo poleti, ko jo zelo moti sončna svetloba. Včasih je tako, kot da bi bila kar celo pomlad prehlajena: teče ji iz nosa, ima vnete oči, pa tudi čudno diha. 

Nima pa vročine, zato je ne peljem k zdravniku. Zadnjič, ko sem povedala zdravniku, kaj je z njenimi očmi, mi je dal kapljice za oči, toda otrok jih takoj zmenca ven. 

Ali naj grem s hčerko na pregled v očesno bolnico? Bojim se, da se ji bo zaradi stalnega vnetja okvaril vid.

 


Preozki solzevodi
Če ima deklica gnojen izcedek iz oči že od prvih tednov življenja, ima najverjetneje preozke solzevode. Ker solze ne morejo odtekati v nos, zastaja solzno jezerce v očeh in se okuži. To prirojeno napako je mogoče učinkovito zdraviti z prebrizgavanjem solzevodov pri okulistu.

Alergijsko vnetje veznic
Če se je deklici gnojenje pojavilo v drugem letu ali kasneje, pa je zaradi srbenja možno tudi alergijsko vnetje veznic. Običajno pa je v tem primeru izcedek iz oči voden, veznici sta pordeli, se solzita,v družini otroka pa so še drugi, ki imajo bodisi seneni nahod, astmo ali alergijska obolenja kože. V takem primeru je najpomembnejše izogibanje alergenu (najpogosteje hišni in cvetni prah, živalska dlaka), izpiranje oči s fiziološko raztopino ali prekuhano vodo ter antihistaminske kapljice za oči.

Otrokovi vid
V primeru zdravljenja nobena od teh bolezni ne vpliva na otrokov vid. Svetujem, da se še enkrat posvetujete z otrokovim zdravnikom in po potrebi obiščete ustreznega specialista.

dr. Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.