Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Težave po operaciji fimoze pri otroku

Vprašanje: Moj 4-letni sin je bil operiran zaradi fimoze. Morali so ga precej obrezati, tako da je cela glavica penisa gola. Po štirih mesecih je ta še vedno zelo občutljiva; s težavo si jo pusti umivati, nič se ga ne sme po njej dotakniti. 

Zanima me, če se bo to stanje sploh kdaj popravilo, ne le glede občutljivosti, ampak tudi to, če bo še kdaj kožica penisa vsaj delno prekrila glavico, saj tudi na pogled ni prav nič lepo. Razlike se zaveda tudi sin, ko se v vrtcu primerja z drugimi otroki ter doma z bratcem in očkom. 

Večkrat je zaskrbljen zaradi pripomb prijateljev, češ, kakšnega lulčka pa imaš. Razlagam mu, da je zaradi tega njegov lulček prav tako lep, le operiran je bil. Bojim pa se, kako bo v puberteti, ko je otrokom spolnost zelo aktualna.

 


Možni bi bili zapleti
Operacija fimoze lahko pri enem od stotih otrok povzroči zaplete, kot so okužbe, krvavitve, brazgotine ali posledice anestezije. Pri vašem sinu ne naštevate nobene od omenjenih, torej je šlo za normalen potek zdravljenja po operaciji, ki pa, seveda, ne poteka brez bolečin.

Psihični izvor preobčutljivosti
Štiriletni otrok nanje ni prostovoljno pripravljen in težave preobčutljivosti so psihičnega izvora. Otrok ima slabo izkušnjo, zato se že v naprej boji vsakršnega poseganja na področje spolovila. Čiščenje spolovila je po operaciji enostavno, dovolj je curek vode brez dotikanja in drgnjenja z brisačo. Po mesecih dobrih izkušenj bo strah minil, in to tem hitreje, čim manj boste o vsem skupaj razpravljali vpričo otroka.
 
Pomemben je vaš pristop

Videz glavice spolovila se ne bo več bistveno spremenil, kožica je ne bo več prekrila. V naši kulturi večina dečkov ni obrezanih, zato ga drugi otroci bolj z zanimanjem opazujejo, pri drugih narodih pa je to nekaj povsem vsakdanjega in celo zaželenega. Tudi znanstveno je dokazano, da imajo partnerke obrezanih moških manj raka na rodilih. Spet je pomemben vaš pristop, ki naj ne bo zaskrbljen v pogledu in glasu, saj vas bo otrok takoj spregledal. Ko boste glede pristopa razčistili pri sebi, boste otroku lahko povsem neprizadeto, mimogrede in s simpatijo odgovorili na njegova vprašanja o spolovilu.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.